Promenaden runt Vallentunasjön som Täby och Vallentuna kommun vill bygga är försenad. Sist Mitt i skrev om bygget var målet från Täby kommuns håll att färdigställa hela promenaden 2020.

Men än kvarstår mycket arbete för att hela strandpromenaden ska bli verklighet.

– Det är tagit lång tid vilket är tråkigt, men vi arbetar fortfarande med frågan, säger Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Idén om en strandpromenad har funnits sedan 2016. En del av promenaden färdigställdes 2019. Men sen tog det stopp.

Problemet är att en stor del av marken inte ägs av kommunen. Den stäcka som ligger närmast Vallentuna är privat och markägaren vill inte medge utbyggnad.

Kan starta snart

Att det blir en strandpromenad längst den södra sidan ser mer lovande ut. Trots att den delen också ligger på privat mark så är den privata fastighetsägaren positiv, men än saknar kommunen ett skriftligt medgivande.

– Så fort vi har det så kommer vi att påbörja arbetet med att bygga den delen, om det blir i år eller nästa år som bygget kan påbörjas kan jag inte svara på.

Pengar är redan avsatta för utbyggnaden och nu pågår diskussioner med markägare.

– Vi kommer inte släppa frågan om strandpromenad längs hela sjön. Jag är positiv till att vi hittar en lösning med alla markägare, säger han.

Sträcka i Vallentuna klar

Vallentuna ska börja arbetat med promenadstråket nu, under 2021. En del av sträckan kommer att vara klar till hösten. Även för Vallentunas del är det många markfrågor som ska lösas.

Bland annat går en del av stråket över mark som ägs av bostadsrättsföreningar i Bällsta.

Enligt Johan Carselind, gatu- och parkchef på Vallentuna kommun, är det svårt att ange en tidpunkt för när promenadstråket är helt klart i kommunen.

– Det är så mycket markfrågor som måste hanteras. Kommunen äger inte marken runt sjön. Man får titta på vilka möjligheter man har, säger han.