Stranden som sticker ut

Grattis, Haningebor – badsäsongen behöver inte vara över. Den kritvita sandstranden Ålö storsand vid Utö är Sveriges åttonde bästa strand, enligt en ny reseguide. Det är enda badplatsen i hela Stockholms län som tar plats på listan.

  • Publicerad 14:50, 31 aug 2015

En timme med skärgårdsbåten från Årsta havsbad tar besökaren till Utö. Därefter har du cirka en mils cykeltur framför dig, och över cykelbron till Ålö, för att komma till Storsand. Här finns Sveriges åttonde finaste strand. Åtminstone enligt reseguideförfattarna Mats och Åsa Ottossons som besökt stränder landet runt, i sin nya bok ”Nya Upplev Sverige”.

– Jag har sköna minnen av cykelturen från Utö till Ålö och vårt dopp i havet. Det är några år sedan nu, när barnen var yngre. Mest intryck gjorde faktiskt inte den stora fina sandstranden, utan några egna badklippor lite vid sidan av där vi snorklade omkring i tångdjunglerna. Det var ett fint sommaräventyr, säger han.

Den hästskoformade, nästan lagunliknande, vita sandstranden är hemma för Britt-Marie Ahnell och Janne Nilsson. De är en av bara fyra familjer som bor på Ålö, och paret har bott här i närmare 30 år.

Britt-Marie, som till vardags driver Utö turistbyrå, är inte överraskad över utnämningen.

– Jag har alltid tyckt att Storsand är den absolut mest fantastiska stranden du kan tänka dig. Hela upplevelsen av att vara på stranden är magisk, säger hon.

– Stranden har alltid varit lika fin, men nu har badplatsen utvecklats med bra sophämtning genom vår fantastiska tillsynsman på ön och vägen har förbättrats. Det gör dessvärre även att både bilar och fyrhjulingar åker ner till stranden i dag.

Janne berättar att de spontangrillar på stranden nästan året runt.

– För att vara Sverige är Storsand nog unikt, som en enda stor bukt. Det är två stränder som delas av ett litet berg, som hämtat ur en resebroschyr. Men ändå känns det väldigt svenskt med all tallskog runt. Alla vill till Storsand när de kommer till Utö. Fast det är naturreservat är det tillåtet att tälta.

Janne uppskattar vintern mest.

– Då är vattnet kristallklart här. Det är precis lika vackert då, det är bara temperaturen som skiljer.

Hästskoformade Storsand utanför Utö går hem i nya reseguiden ”Nya Upplev Sverige”.

Fakta

Här finns Sveriges finaste stränder

1. Norsta Auren, Fårö: Kilometer av sandstrand utan bekvämligheter.

2. Marmorbassängen, Hållö, Bohuslän: Känt för sitt turkosa, klara vatten.

3. Sandhammaren, Skåne: Naturreservat med öppna hedmarker.

4. Bödabukten, Öland: Milslång sandstrand.

5. Pite havsbad, Norrbotten: Lång sandstrand, äventyrsbad och spa.

6. Rotsidan, Ångermanland: Naturreservat med klippbad.

7. Laholmsbukten, Halland: En av Sveriges längsta sandstränder.

8. Ålö storsand, Haninge: Med cykelbroförbindelse till Utö ligger Ålö med storsand som kronan bland öns stränder. Båt från Nynäshamn eller Årsta havsbad.

9. Varamobaden, Östergötland: Norra Europas största insjöbad.

10. Vitsand, Västergötland: I Tiveden ligger sjön Trehörningen och den långgrunda sandstranden Vitsand.Källa: Nya Upplev Sverige

Visa merVisa mindre