Klumpen. Bergbanan vid Liljeholmen håller inte måttet och ska bytas ut eftersom den stannar stup i kvarten. Foto: Linda Gren

Strandade hissresenärer lovas gratis taxi

När hissen inte fungerar bubblar frustrationen upp hos många resenärer. Nu kan den som behöver ta sig till Nybohov när hissen "Klumpen" tillfälligt är ur funktion få en gratis taxiresa upp.

  • Publicerad 10:26, 22 mar 2018

Den så kallade Klumpen, hissen mellan Liljeholmens t-bana och Nybohovsbacken, sköts av MTR även om den ingår i SL-trafiken.

Nu har de som sitter vid MTR:s servicecenter tröttnat på att ersättningsbussarna tar för lång tid på sig att komma på plats när Nybohovshissen stannat. Därför har de slutit ett avtal med företaget Cabonline, och vid varje tillfälle som hissen står stilla under en kortare period kommer taxibilar att beställas för att ta resenärerna till Nybohov gratis.

– Ersättningsbussen tar ofta lång tid på sig att komma, det viktigaste för oss är att ersättningstrafiken snabbt kommer på plats. När hissen stannar kommer vi därför att ringa in taxibilar som får köra skytteltrafik, säger Claes Nyberg, pressansvarig på MTR.

Nybohovshissen ersätts med minibussar

Om hissen stannat kommer personalen vid stationen att informera resenärerna om när taxin finns tillgänglig. När hissen är planerad att vara avstängd under en längre tid, och när det är dags för den att renoveras, kommer ersättningsbussar att sättas in igen som vanligt.

– Som operatör är det vi som ansvarar för ersättningstrafik. Viktigast är ju att resenärerna kommer fram så snabbt det går, säger Claes Nyberg.

Ska bytas ut

Nybohovshissen kallas Klumpen och är en av fem bergbanor i Sverige och är 230 meter lång och 37 meters höjdskillnad mellan Liljeholmen och Nybohov. Namnet "Klumpen" kommer från vagnen som heter just Klumpen. En tur tar 2 minuter och 23 sekunder.

Nanan invigdes 1964 och ska bytas ut. Just nu pågår upphandlingen av den hisslösning som ska ersätta "Klumpen".

Om det blir två stycken hissar, som SL tidigare har sagt, är fortfarande inte bestämt.

Visa merVisa mindre