Mordförsöket ägde rum på Norr Mälarstrand. Foto: Stefan Källstigen

Straffet skärps för mordförsök på toppadvokat

Hovrätten skärper straffet för den 55-årige man som dömts för mordförsök på advokaten Henrik Olsson Lilja. Straffet blir 14 års fängelse.

  • Publicerad 13:35, 26 jun 2020

I april dömdes en 55-årig man till tolv års fängelse för mordförsök på toppadvokaten Henrik Olsson Lilja.

Enligt tingsrätten hade mannen för avsikt att mörda advokaten, när han besköt honom i hans hem på Norr Mälarstrand. Ett av skotten träffade strax under hjärtat men Olsson Lilja fick snabbt läkarvård och överlevde.

Domen överklagades till hovrätten. Nu har domen där fallit. Hovrätten för samma bedömning som tingsrätten – att 55-åringens syfte var att döda Henrik Olsson Lilja.

Hovrätten anser också att det det fanns flera försvårande omständigheter, bland annat att 55-åringen inte handlade på eget bevåg utan på uppdrag av någon annan. Hade advokaten dött hade det därmed varit ett besättningsmord. På grund av det skärper hovrätten straffet till 14 års fängelse.

Den dömde mannen har under sin livstid blivit dömd till fängelse sammanlagt 33 år. Bland annat har han dömts för grova rån mot banker och värdetransportrån.

Han har också rymt från fängelse flera gånger. 2004 tog han – tillsammans med två medfångar – sig ut från Kumlabunkern med en rondellslip.

Advokaten Henrik Olsson Lilja – så gick mordförsöket till