Sophia Nygård tycker att det är bra att för möjlighet att träffa kunder utomhus i coronatider. Foto: Anna Wilson

Stötta lokal matföretagare genom Lidingös nya rekoring

Hämta mat du shoppat på nätet centralt på Lidingö – utomhus. Nu startar en så kallad rekoring på ön där gårdar och andra matproducenter säljer sina produkter på Facebook.

  • Publicerad 14:39, 18 mar 2020

En rekoring kommer inom kort att starta på Lidingö.

Här kan du hämta varor du köpt från gårdar och andra matproducenter utomhus.

– Tanken är att vi ska träffas varannan vecka centralt på Lidingö. Vi kommer att meddela var litet senare, säger Sophia Nygård som driver lidingömejeriet Geten Gerda och Ko i Elfvik.

Hon är en av de producenter som gått med i ringen.

Inga spontana inköp

En rekoring är en slags folkrörelse där matproducenter och konsumenter träffas i en Facebookgrupp där de köper och säljer varor till varandra.

När köpet är klart träffas man på en fast plats och ost, bröd och andra varor lämnas över.

Reko står för Rejäl konsumtion. Den som vill gå med i gruppen får ansöka om att gå med i Facebookgruppen. På Lidingö heter den Stockholm REKO Lidingö.

Såhär går det till:

  • Matproducenter som är med i gruppen säljer sina varor genom inlägg med en bild på varan, dess pris och annan information. Köparna beställer i kommentarsfältet.
  • När det är dags för träff tar säljarna med sig det som är beställt, inget annat. Man betalar oftast med swish i förväg eller på plats.

 

Fakta

Dessa är hittills med i Stockholm Lidingö REKO

Geten Gerda och Ko

Sandtorps gård

Lönnqvists skafferi

Vitsjökrokens gård

Urbans skafferi

 

 

Visa merVisa mindre


Vad gör du för att stötta Lidingö under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ? Skriv till lidingo@mitti.se