En rad företagarprofiler i Järfälla kommenterar den senaste tidens utveckling och hur lokala verksamheter påverkas av coronaviruset. Foto: Hedda Themner & Åsa Sommarström

Stötta Järfällas lokala företagare – de behöver din hjälp

Mitt i har pratat med några av kommunens företagare som vittnar om färre kunder och fler avbokningar till följd av coronavirusets framfart.  Men trots att myndigheternas stramare rekommendationer är en katastrof för många företag föds ur detta fina lösningar och idéer. 

  • Publicerad 12:37, 19 mar 2020

Heresh Jalal driver Lilla Barkarby Bar & Matsal tillsammans med sin bror Aras Jalal. Han bedömer att kunderna minskat med 80 procent. 

– Många äldre brukar äta här men bör nu hålla sig hemma. Flera stora sällskap har också avbokat. Vi drabbas väldigt hårt och försöker nu satsa på avhämtning istället, säger Heresh Jalal.

Han berättar att han frågat om en hyressänkning, men att det tyvärr inte gick att ordna.

– Just nu ser det väldigt illa ut, det kan vara kört, säger Heresh Jalal.

“Vill ta vårt ansvar”

Trots att det är kämpigt har restaurangen valt att erbjuda billigare luncher till gymnasieelever nu när de studerar på distans.

– Vi vill ta vårt ansvar och hjälpa till. Många föräldrar kan inte vara hemma för att de jobbar som till exempel poliser, sjuksköterskor eller på myndigheter. Då kan vi underlätta med billigare mat till deras barn och avhämtning, säger Heresh Jalal.

Krögaren Heresh Jalal och kocken Aras Jalal driver Lilla Barkarby Bar & Matsal. Foto: Hedda Themner

Vad kan allmänheten göra?

– Jag tycker att vi måste ta hand om varandra och försöka att inte vara rädda. Det här kommer att gå över, under tiden måste vi hjälpa varandra på de sätt vi kan, säger Heresh Jalal.

Blommor till äldre

Kaj Skoglund driver Kallhälls blomsterhandel. Han märkte av en klart vikande tendens i antalet kunder i helgen.  

– Det blir lugnare och allt mindre folk som rör sig i centrum. Alla kommer att drabbas i någon omfattning, men vilken omfattning vet man ju inte riktig än, säger Kaj Skoglund. 

Däremot har han märkt av en liten ökning av leveranser. 

– Blomleveransen är på uppgång. Kunder beställer och skickar blommor till äldre anhöriga istället för att besöka dem. Det är ett smart sätt att uppskatta vänner och bekanta, säger Kaj Skoglund. 

Kaj Skoglund driver Kallhälls blomsterhandel. Foto: Åsa Sommarström

Vad kan allmänheten göra?

– Är man inte sjuk får man gärna gå ut och röra sig på byn även om man ska vara varsam. Om man inte handlar drabbar det företag och i förlängningen kommer x antal företag försvinna, säger Kaj Skoglund. 

“Tagen på sängen”

Lena Pramer är ordförande för Företagarna i Järfälla, och har själv påverkats då hon äger optikbutiken Din Syn i Viksjö centrum. 

– Jag är lite tagen på sängen. Vi har varit fullbokade och trodde så sent som till helgen att vi inte skulle påverkas, men i början av veckan kom avbokningarna, säger hon. 

Många som besöker butiken är äldre och har av myndigheter ombetts att hålla sig hemma. 

– Det är med all rätt, men det blir jättetufft för oss företagare när kunderna försvinner, säger Lena Pramer. 

Lena Pramer driver optikbutiken Din Syn i Viksjö centrum. Foto: Åsa Sommarström

Ge små företag en chans

Företagarna är till för att hjälpa och stötta företag.

I dessa tider kan de till exempel erbjuda stöd och råd kring att hitta rätt tjänst för videomöten, hur man drar ner på personalkostnader och vad som händer om leverantörer stänger. 

– Jag vill uppmuntra till att handla lokalt om man vågar sig ut och handla, så att små företag får en chans att finnas kvar, säger Lena Pramer.

Besöksnäringen värst drabbad

Fredrik Persson är näringslivschef på Järfälla Näringsliv AB. De jobbar bland annat med att hjälpa företag in i kommunen. 

– Besöksnäringen, bland annat restaurang, konferens och hotell, är hårdast drabbad. Sen ser vi även en avsevärd minskning i detaljhandeln, alltså handlare som inte är matbutiker. Det är direkt sammankopplat med att människor håller sig hemma, säger Fredrik Persson. 

Fredrik Persson är näringslivschef på Järfälla Näringsliv AB. Foto: Järfälla kommun

“Lev som vanligt”

I dag ska regeringen besluta om ett stödpaket för näringslivet som han tror att många företag kommer ha nytta av. 

– Min uppmaning är att försöka leva som vanligt i den mån det går. Man ska givetvis följa myndigheternas uppmaningar, men gör inte situationen värre än så. Då riskerar det att slå väldigt hårt mot besöksnäring, detaljhandel och andra verksamheter, säger Fredrik Persson. 

Tuffare och tuffare

Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) är medveten om att företagarna går igenom en motig period just nu. 

– Jag pratar nästan dagligen med olika företagare och det blir tuffare och tuffare. Det man kan göra för att stötta är att handla i lokala butiker i kommunen och använda sig av andra lokala tjänster. Man kan även köpa med sig fika eller mat om man inte vill äta ute, säger hon. 

Emma Feldman (M) är kommunstyrelsens ordförande i Järfälla. Foto: Stefan Källstigen

Finns det någonting ni kan göra? 

– Alla företagare upplever olika typer av problematik så det är knepigt. Vi kan inte och får inte gå in och särbehandla olika företag. Men vi kan ha en ständig dialog och finns det saker vi kan göra ska vi såklart göra det, säger Emma Feldman (M).

Vad gör du för att stötta Järfälla under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ?

Tipsa på sara.frisk@mitti.se.