Nedringda. Vårdcentralen i Valsta centrum fick många samtal om vaccin. Foto: Mikael Andersson

Stort tryck på vårdcentraler när brevet äntligen kom

Äntligen kom brevet med information om vaccinering till 80-plussarna. Men en del gick bet – det fanns inget vaccin på vissa vårdcentraler.

  • Publicerad 09:58, 22 mar 2021

Det är en stor frustration över att man inte vet när vaccinet kommer

När breven om covidvaccineringen kom i veckan slängde sig många 80-plussare på telefonen till sin vårdcentral.

Men en del blev besvikna. Flera vårdcentraler hade inget vaccin.

Enligt region Stockholms vaccinsamordnare, Magnus Thyberg, har det skett vid några få vårdcentraler, där det nu kommer att lösa sig.

– Alla vårdcentraler får information om hur mycket vaccin de får, så att de kan lägga upp tider för vaccinering. Vaccin levereras sedan varje vecka, säger han.

Koll på 80+

Hur mycket vaccin varje vårdcentral får beror på hur många 80+ de har. Både de och regionen vet exakt hur många patienter det handlar om. Och samtidigt som den första dosen ges, planeras dos två in.

En del anser att det var fel att skicka ut breven innan man säkerställt att vaccin finns till alla. Men Magnus Thyberg menar att de ville få ut informationen för att snabbt komma igång med vaccinationerna.

Enormt tryck i Sigtuna

Sigtuna vårdcentral meddelar att de är inne i fas två vilket innebär att de vaccinerar de som är 65 år och äldre där de äldsta prioriteras. Personer som försöker ringa till Sigtuna vårdcentral möts av en telefonsvarare som meddelar att de är överbelastade. I stället kommer vårdcentralen att ringa upp personer när det är deras tur att vaccineras.

På Valsta vårdcentral är tillgången på vaccin begränsad. Där vaccineras de som fyllt 80 år så snabbt vårdcentralen kan, övriga får vänta.

Då ansvaret för vaccineringen och handhavandet av vaccinet nu ligger på regionen kan kommunerna inte göra annat än att vänta.

– Vaccindoserna som kommunerna får revideras varje vecka. Regionen fördelar vaccinet på antalet äldre man har, man tittar på den kvoten. Och den kan förändras dagligen, säger Lena Söderman som är medicinsk ansvarig sjuksköterska i Sigtuna.

Lena Söderman förstår att många äldre blir frustrerade av att inte veta när det är dags för dem att få sin spruta. Många ringer till vårdcentralerna eller till henne och frågar.

– De som ringer förstår inte hur det är prioriterat och jag känner att det är en stor frustration över att man inte vet när vaccinet kommer. Vi styr inte över det och då är det svår att ge några svar, säger hon.

Covid-19 i Sigtuna

Antal nya bekräftade fall i Sigtuna: 138

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 7/3): 86

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 5,1 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 2,3 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Sigtuna värst drabbat i hela Stockholm

Nyheter Över 4 000 Sigtunabor fått en första dos Idag presenterades coronarapporten för vecka 13 av Folkhälsomyndigheten. Siffrorna visar att smittspridningen fortsätter att öka och att Sigtuna nu är värst drabbat i hela länet.torsdag 8/4 16:48

Störningar i trafiken flera veckor

Nyheter Stort vägarbete under april Trafiken kommer att påverkas av ett stort vägarbete vid korsningen Steninge allé och Kungshörnet.torsdag 8/4 9:13

SSHL blir renodlad gymnasieskola

Nyheter Fasar ut grundskolans verksamhet Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket lyfter ur grundskolan ur sitt program och blir en renodlad gymnasieskola där en större andel av eleverna ska vara internatelever.onsdag 7/4 16:32

100 000 färre flyg över Stockholm senaste året

Nyheter Så påverkas utsläppen av växthusgaser Färska siffror visar att flyget över Stockholm minskat med 110 000 avgångar det senaste året.onsdag 7/4 12:00

Nu öppnar biblioteken i Sigtuna igen

Nyheter Endast öppet för kortare besök Efter en tid med stängda bibliotek öppnar de nu i Sigtuna.onsdag 7/4 10:38