– Är semlorna slut?

– Ja, vi spritsar nya nu. De är nog klara om fem, tio minuter.

–Okej, jag väntar i bilen.

Det är en strid ström av folk in genom dörren till Spröds lilla bageri i Hörningsnäs. Max två personer i kön står det på en lapp, och flera väntar utanför.

– Vi sålde slut 80 stycken före klockan 13, säger David Blom under tiden som han spritsar grädde på en ny plåt semlor.

Placerad på topplista

Det har varit stor efterfrågan på Spröds semlor sedan starten i år. Efter att bageriet hamnat på femte plats över stans bästa semlor på Bäst i tests topplista är trycket extra högt.

– Det är jätteroligt att de hittat ut ända hit. Det märks idag att många läst testet, säger David.

Den har sålt ungefär 10 procent mer semlor i år jämfört med i fjol – och då hade de kaféet på Fullersta gård också. Sedan de hårdare restriktionerna infördes har de tillfälligt stängt kaféet intill konsthallen.

– Vi tittar på hur vi ska kunna möblera om och kanske ha en ingång och en utgång för att minska trängseln, säger David.

Men i bageriet i Hörningsnäs är det full fart och pandemin har inte inneburit något tapp.

– Vi hade en dipp först, men sedan började vi med lunchpizzor. Många som jobbar hemma köper det eller unnar sig kanske att köpa hem fika.

Över 2 000 semlor på fettisdagen

När Mitt i Huddinge frågade läsarna i fjol vilken som är Huddinges bästa semla vann Spröd med god marginal. Nu har ryktet alltså nått utanför kommunens gränser.

Vad är hemligheten bakom en riktigt god semla?

– Att hålla den så färsk som möjligt, att baka hela tiden under dagen och inte bara på morgonen. Sedan ska det vara lättvispad grädde.

Dessutom kan mandelmassan vara en vattendelare. Spröd har rostade Valenciamandlar i sin för extra crunch. De har också lite kardemumma och vaniljsocker i semlornas fyllning.

Uppsving på tisdagar

De säljer mellan 40 och 250 semlor om dagen, mest på fredagar och lördagar. Dessutom är det ett litet uppsving på tisdagar.

På fettisdagen, räknar de dock med att sälja över 2 000 semlor.

– Vi hoppar på det. Vi kommer se till att det finns semlor hela dagen.

Hur ska ni lösa det om det blir mycket folk samtidigt?

– Det gäller att vara effektiv så att det går smidigt. Våra kunder är bra på att hålla avstånd. Jag funderar på att sätta upp en skylt utanför med nummer som man kan swisha till och sedan går det snabbt att hämta semlorna.