Redan förra våren kom rapporter om en rusch till länets natur- och friluftslivsområden när coronaviruset slog till. Den gröna vågen bekräftas nu av länsstyrelsen som frågat kommuner, stiftelser och andra markägare om pandemiårets effekter.

– 2020 var absolut året då vi flyttade ut vårt vardagsrum till naturen. Det har varit väldigt mycket människor ute, säger Fredrik Olausson på länsstyrelsen.

Framför allt är det redan populära, lättillgängliga naturreservat som lockat många nya besökare. Tyresta nationalpark och Alby naturreservat är några av dem som varit väldigt välbesökta.

– Framför allt har vi märkt av de negativa konsekvenserna. Det är mycket mer nedskräpning, klotter och sabotage. I Tyresta har det klottrats på bergväggar och man får inte använda kemikalier i reservaten så klottret är fortfarande kvar, säger Ester Östin, enhetschef för park och naturvård på Tyresö kommun.

Okunskap om regler

Fler vill vara aktiva i naturen, men alla har kanske inte koll på vilka regler som gäller i naturreservaten.

– Det finns en app för mountainbikesycklister och den föreslår en rutt genom Albyreservatet, men det är förbjudet att cykla där och det har blivit skador på ängar. I Klövbergets naturreservat har det skruvats i fästanordningar för klättring, men det får man inte göra där, säger Esther Östin.

Även Fredrik Olausson på länsstyrelsen påtalar att många har dålig koll på allemansrätten och reservatsregler. Att det i början av sommaren blev populärt att ge sig ut på åkrar och odlingar för att ta selfies är ett exempel på det. Ett annat tecken på okunskap är att allt fler har eldat på fel ställen.

Nedskräpningen och slitaget i naturen har också ökat, liksom konflikterna. Brist på parkeringsplatser har både lett bråk mellan trafikanter och att blåljusfordon blockerats.

Spår att trenden består

Trots detta är länsstyrelsens bild att de flesta stockholmare har uppfört sig bra ute i det gröna. Nu gäller det för alla som sköter reservat och friluftslivsområden att rusta för ännu ett år med högt besökstryck. Det behövs till exempel fler rastplatser, grillplatser och mer information, menar Fredrik Olausson, som tror att trenden att hänga i skogen är här för att stanna.

– Förra året var som ett stresstest inför hur det kommer se ut framöver. Ingen hade kunnat föreställa sig att så många skulle hitta ut på så kort tid och vi hann inte riktigt med att möta det. Nu måste vi arbeta för att skapa ett hållbart friluftsliv, minimera slitage och konfliktytorna och göra det enkelt för alla att hitta ut, säger han.

Tyresö kommun jobbar för att sprida ut besökarna i olika naturområden.

– Vi ha anlagt en naturstig i Hanviken för att locka fler invånare dit. Sedan kommer vi att anlägga reflexleder. Vi har märkt att det finns ett sort intresse för det, besökare har satt upp remsor själva i reservaten, men lederna där är inte tänkta som motionsslingor, säger Esther Östin.