BUTIK. Paul Södermark, butikschef på Stadium i Väsby Centrum, tycker folk är bra på att hålla avstånd. Foto: Charlotte Arwedsson

Stort tapp i julhandeln

De nya restriktionerna för butiker och köpcentra har inte haft någon dramatisk påverkan på butikerna i Väsby Centrum. Men tappet i julhandeln känns.

  • Publicerad 08:00, 23 jan 2021

Det har funkat bra och det är positivt att folk har lyssnat.

Coronapandemin och de nya restriktionerna för att minska smittspridningen har som bekant slagit hårt mot handeln. Och julhandeln var inget undantag.

Under veckan 13 till 19 december låg konsumtionen 19 procent lägre än motsvarande vecka året före, enligt kortdata från Swedbank.

Kläder och skor är några av förlorarna. Lindex i Väsby Centrum har också känt av nedgången i julhandeln.

– Vi har haft ett stort tapp, precis som alla andra, säger butikschef Helena Stelius.

Hon känner att butiken fått bra restriktioner från Lindex centralt för att bidra till att minska smittspridningen

– Det har funkat bra och det är positivt att folk har lyssnat. Men tråkigt för försäljningen förstås, säger hon.

Hyfsad julhandel

På Stadium i Väsby Centrum har man också känt av nedgången i försäljningen, men julhandeln gick ändå "hyfsat", enligt butikschef Paul Södermark.

– Det har varit okej ändå. Det blev dock en ganska markant dipp när de nya restriktionerna kom i december, men träningskläder har sålt bra.

MAXGRÄNS. PÅ Partyland i Väsby får max sju kunder vistas i butiken samtidigt. Foto: Charlotte Arwedsson

Många butiker i Väsby Centrum har satt upp en skylt med max antal besökare som får vara i lokalerna samtidigt. En del mindre butiker, som Partyland och Kitchen, har satt sju respektive tio besökare som maxantal.

Stadium har totalt 800 kvadratmeters butikslokaler. Enligt den nya pandemilagen får det vara max 67 besökare i butiken, enligt en särskild uträkning av effektiv yta.

– Vi har en överblickbar lokal och personalen i butiken ansvarar för att maxgränsen inte överskrids. Vid nyckeldagar som medlemsdagar och rea har personalen gula västar för att synas ordentligt, säger Paul Södermark.

Kollar att restriktionerna följs

Han tycker inte att de nya restriktionerna, där även köpcentra har fått ett maxtak på antal besökare, har påverkat så mycket.

– Restriktionerna i sig gör att folk inte går lika mycket i köpcentrum ändå, och det är som det ska vara. Centrumledningen har sett till att väktarna är med och kollar att restriktionerna följs, säger Paul Södermark.

GLEST. Det är ganska glest med besökare i Väsby Centrum denna januaritorsdag. Foto: Charlotte Arwedsson

TIO. I Kitch'ns butik i Upplands Väsby får max tio kunder vistas samtidigt. Foto: Charlotte Arwedsson