Står still. Ett strömavbrott i Bromma gör att tvärbanan och Nockebybanan står still. Bilden är en arkivbild. Foto: Ylva Bergman

Stort strömavbrott stoppade tvärbanan

Ett massivt strömavbrott hos Ellevio på måndagsmorgonen gjorde att stora delar av Bromma blev utan ström. Även Nockebybanan och tvärbanan påverkas, och ersättningsbussar är beställda.

  • Publicerad 10:00, 28 okt 2019

Det var strax innan klockan nio på måndagsmorgonen som elen försvann i Bromma. Enligt Ellevio rörde det sig om 18 628 kunder som är utan ström.

– Vi är på plats och gör en felsökning där vi helt enkelt letar efter vad som kan inträffat. Vi vet att det är en fördelningsstation som det handlar om, vilket är en form av knutpunkt i elnätet, sa Jonatan Björck, presschef på Ellevio, strax efter avbrottet.

Enligt honom skulle omkopplingar ske, vilket innebär att man leder elen via reservvägar.

– Men för att kunna göra det behöver vi först veta vissa saker så att det inte blir en säkerhetsrisk. Enligt vårt system ska felet vara avhjälpt senast klockan 13 idag, men jag tror och hoppas att det sker betydligt snabbare, sa Jonatan Björck vid 9-tiden.

Drabbar kollektivtrafiken

På grund av elavbrottet påverkades även spårtrafiken i Bromma. Nockebybanan stod helt still, och ersättningsbussar beställdes.

– Tyvärr har vi inte bussar som står och väntar på att sånt här ska hända, så vi måste disponera om i trafiken. Än så länge har vi bara fått fram en buss, men vi jobbar naturligtvis på att få fram flera, sa Claes Keisu, presstalesperson på SL, under förmiddagen.

När det gäller tvärbanan så rullade den mellan Alvik och Solna station, samt Liljeholmen och Sickla. För den beställdes aldrig några ersättningsbussar.

– De kan inte köra den sträckan eftersom tvärbanan går på egen bro över Essingen, sa Claes Keisu.

UPPDATERING 10.33

Tvärbanan rullar igen mellan Alvik och Liljeholmen sedan klockan 10.20. Förseningar och inställda avgångar förekommer längs hela tvärbanan enligt SL.

– Nockebybanan är dock fortfarande inställd, men vi har sex bussar som trafikerar sträckan mellan Alvik och Nockebytorg, säger Claes Keisu.

Strax efter klockan 12 på måndagen kunde både Nockebybanan och tvärbanan rulla som vanligt enligt tidtabell.

UPPDATERING 13.57

Alla hushåll i Bromma har fått tillbaka strömmen.