Sedan den 16 mars är det igenbommat på Biograf Reflexen. Enligt ordföranden Mats Rosenqvist är det dock möjligt att portarna kan slås upp igen i augusti–september, om situationen tillåter det. Foto: Mostphotos/John Farrow

Stort stöd för Biografen Reflexen i virustider

Viruskrisen har drivit många kulturverksamheter till stängning, däribland Biograf Reflexen i Kärrtorp. Men allt är inte tragedi för kvartersbion.

  • Publicerad 16:41, 22 apr 2020

Under tiden som coronaviruset gör sitt bästa för att ta knäcken på allt som är roligt har antalet Reflexenvänner ökat från 80 till 170, enligt siffror som Bio Reflexens ordförande Mats Rosenqvist tar del av före intervjun.

– Det strömmar hela tiden, ett enormt stort stöd, säger han.

Reflexen tvingades stänga den 16 mars på grund av ett kraftigt besökstapp. 150 000 kronor i intäktsförlust för resten av vårsäsongen är kalkylen, och då är inte det man går miste om i uthyrningar inräknat.

I och med den nya verkligheten rubbas också biografens upprustningsplaner.

– Nästa steg har varit att byta ut alla biografstolar i sommar, en väldigt stor investering på uppemot 700 000 kronor. Det kan vi inte göra nu utan måste skjuta på framtiden, säger Mats.

Hoppfull trots allt

Han konstaterar att den stora fasta kostnaden, kvartalshyran på 90 000 kronor, tickar på även om inte verksamheten gör det. Trots läget framstår han som hoppfull.

– Om hösten inte kommer i gång klarar vi nog förmodligen den ändå.

Utöver ett ökat antalet Reflexenvänner, samt tusentals kronor i stöd som privatpersoner pytsat in, kan Mats glädjas åt att staden sedan förra veckan tillfälligt erbjuder kulturverksamheter möjlighet till 50 procents hyresrabatt.

– Det har ju en omedelbar effekt och lättar på läget. Det krävs mer också men det är en stor fördel för oss om vi kan nyttja det, säger Mats.

Ett annat orosmoln är hyreshöjningen i höst.

– Vi har en förhoppning om att komma överens med Svenska Bostäder så att vi ska klara det också. Det är cirka 40–45 procents höjning av hyran, så det är en rejäl summa.

När tror du att ni kan öppna igen?

– Det är svårt att säga, men inte förrän i augusti–september.

Då finns planer på att visa Henrik Schyfferts film ”Spring Uje spring”, en visning som egentligen skulle ägt rum för full salong i mars.

– Vi har kontaktat alla besökare och i princip alla har sagt att de inte vill ha tillbaka pengarna utan väntar på att det blir av. Så det är också ett härligt stöd från publiken.

Populära söderbion pausar verksamheten

Ge stöd till Reflexen

För att hjälpa till i coronakrisen kan du bli medlem i Kulturföreningen Biograf Reflexen vilket kostar 200 kronor per år.

Det går också att skänka ett valfritt belopp till biografen utan att bli medlem.

Mer information om hur du går tillväga finns på reflexen.nu.

Visa merVisa mindre