Kristina Guven och Hans Flink. Foto: Läsarbild Pressbilder/Stefan Källstigen

Stort prisfall på bostadsrätter i Väsby

Bostadsrättspriserna i Väsby har sjunkit med nästan sju procent det senaste året. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

  • Publicerad 16:46, 26 okt 2018

Kvadratmeterpriset för bostadsrätter i Väsby är det högsta sedan december 2017. Men sett till det senaste året har priserna sjunkit betydligt.

I september 2017 fick man i genomsnitt betala 35 740 kronor per kvadratmeter. Samma månad 2018 var snittpriset 33 316 kronor, en minskning med 6,78 procent.

– Priserna har sjunkit i hela Stockholm, men när det är så stora skillnader så brukar det bero på att det året innan såldes mycket nyproduktion till ett högre pris, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Stort utbud på bostadsrätter

Teorin bekräftas av Kristina Guven, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån i Upplands Väsby.

– Det är mycket nyproduktion som håller på att byggas i kommunen. Utbudet har ökat – det är nästan dubbelt mot vad det har varit tidigare år – och även bankerna har stramat åt, säger hon.

Experten: Köp och sälj i samma marknad

Hur bör man då agera när bostadspriserna vänder nedåt? Enligt Hans Flink spelar det ingen roll om priserna går upp eller ner – så länge du köper och säljer i samma marknad.

– Säljer du nu och får ett lite lägre pris än du drömt om, så kommer du även att köpa till ett lägre pris. Men det gäller att köpa och sälja i samma marknad. Väntar man med att köpa nytt efter en försäljning så kan priserna ha gått upp om man har otur.

Under den senaste tvåårsperioden var priserna som högst i mars 2017. Då var snittpriset per kvadratmeter 38 481 kronor.