Stort polispådrag efter skott i Liljeholmen

Polispådraget var stort under hela torsdagseftermiddagen vid Nybohovsbacken i Liljeholmen, efter larm om skottlossning. – Det var som på film, säger ett vittne till Mitt i.

  • Publicerad 16:16, 9 aug 2018

Polis larmades till torget vid Nybohov ovanför Liljeholmen centrum på torsdagen efter flera rapporter om skottlossning. Polisen är förtegen om vad som inträffat men vittnen på plats berättar för Mitt i att en person beskjutits.

Ingen person skadades i skjutningen då skottet eller skotten – vittnesuppgifterna går isär – missade sitt mål.

Började som ett bråk

Enligt ett vittne på platsen ska det ha börjat med ett bråk mellan två personer, som sedan vände sig mot en tredje.

– Det kändes som att de två som först bråkade kände varandra, och de uppskattade inte när den tredje personen började titta på dem, säger vittnet till Mitt i.

Enligt vittnet slutade en kortare hetsig ordväxling med att en av de två försvann för att hämta ett vapen.

– Han sprang iväg mellan husen och kom tillbaka efter ett tag. Jag kollade över axeln när jag hörde någon ropa och såg honom ta sikte på killen som tittat på när de bråkat och skjuta, berättar vittnet.

Den beskjutne sprang – rakt mot skytten

Skotten tog, enligt vittnet, i en butiks neddragna jalusier. Men den beskjutne mannen reagerade på ett minst sagt oväntat sätt.

– Han började springa, allt vad han kunde, rakt mot killen med pistolen – som blev livrädd och sprang iväg.

Ett annat vittne Mitt såg endast andra halvan av händelsen:

– En kille kom nedspringandes mellan husen med luvan på och tog sikte med pistolen mot andra sidan torget.

Vittnet hörde ett skott, men enligt andra vittnesmål ska det ha varit två skott. Efter skjutningen ska mannen snabbt ha sprungit upp mellan husen där han kom ifrån.

– Det här är något nytt i området. Det har varit mycket knark och så men inte sådant här våld.

Insatsstyrkan på plats

Minst tio poliser var tidigt på plats vid torget på Nybohovsbacken. Torget spärrades av och polisen och sökte av området med hjälp av hundar. Förbipasserande som kom upp ur t-baneuppgången leddes förbi avspärrningarna.

Närmare en timme in i insatsen anlände polisens Nationella insatsstyrka till platsen i två bilar. Fullt beväpnade rusade de in i ett flerfamiljshus.

Nervös man innan för dörren

De ropade ”polis” högt och av ljudet att döma lät det som att de bröt upp en dörr. Lägenheten på andra våningen verkar dock ha varit tom då ingen större avspärrning gjordes och ingen gripen leddes ut.

En boende på samma adress gick hemifrån strax före kl 16. Då var lugnt, men när hen kom tillbaka lite senare var området avspärrat och fullt av poliser.

– När jag kom hem var det någon som stod innanför porten. Han såg väldigt nervös ut, berättar hen för Mitt i och senare för polisen som var mycket intresserad av uppgifterna.

Förskolebarn hölls inne

Alla barn vid förskolan Pytsen, strax intill, skickades efter den misstänkta skottlossningen in i förskolan. Dörrarna låstes, och under en stund fick de inte gå ut, enligt polisens order.

– Ingen har påträffats skadad. Så mycket mer har jag inte att säga just nu, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

Larmet kom strax före klockan fyra på eftermiddagen.

Polisen bekräftade vid 18-tiden att man hittat en person som man betraktar som målsägande. En förundersökning om grovt vapenbrott är inledd.

Flera personer ringde polisen sedan de hört skott avlossas på Nybohovsbacken. Foto: Wilhelm Jaresand.

Polisens insatsstyrka anländer till platsen. Foto: Wilhelm Jaresand

Tidigare har polisen stärkt sin närvaro i området, sedan unga droghandlare hotat Nybohovsbor.