Mitt i har tittat närmare på antalet klagomål och felanmälningar som inkommit gällande snöröjningen i Stockholm stad från 1 november till 5 februari. Siffrorna visar att tre av de fyra gator i hela Stockholm som invånarna har haft flest synpunkter på ligger i Årsta.

Det gäller Johanneshovsvägen som toppar listan följt av Årstavägen och på fjärdeplats hittar vi Sköntorpsvägen.

Stort engagemang

Även i lokala Facebookgrupper är det flera Årstabor som höjer sina röster kring snöröjningen i området.

”Jag anmälde för andra gången i dag att det är dåligt snöröjt i Årsta. Att åka buss, tex. 164, är ett äventyr och jag tycker synd om förarna. Jag höll på att tappa balansen i bussen igår när den slirade in vid min hållplats. Och jag har sett hur personer med rullatorer kämpar sig fram. Problemen för synskadade ska vi inte tala om...!”, skriver bland annat en person.

Samtidigt är det även flera som uttrycker att de tycker att snöröjningen fungerar bra.

”Bor vid Årsta torg. Jättebra snöröjning runt omkring torget”, skriver bland annat en person.

”Går knappt att komma fram”

Upp för Sköntorpsvägen kommer Anna-Karin Axelsson, 33, skjutandes på en barnvagn. Hon har bott i Årsta i fem år och upplever att vinterväghållningen har blivit sämre.

Nu har det varit en vinter med väldigt mycket snö, så det kanske är speciella omständigheter, men det går knappt att komma fram med barnvagn och det är väldigt dåligt plogat, säger hon.

Hon själv påverkas trots det inte så mycket av vägunderlaget, förutom att det ”blir några extra svordomar” när hon är ute och går. Däremot ser hon människor i sin omgivning som drabbas.

Jag har en granne som har det väldigt svårt att ta sig fram med rullator. Då blir det att han struntar i att ta med sig rullatorn, och då är det en ökad fallrisk för honom.

”Vi gör vad vi kan”

Per Anders Staffansson, gatudriftsingenjör med ansvar för området Enskede-Årsta-Vantör och östra Älvsjö, har ingen förklaring till varför Årstas gator fått in så många synpunkter angående snöröjningen.

Vi gör vad vi kan, säger han, och understryker att han inte märkt av några avvikelser när snöröjningen i området har kontrollerats.

Han upplever dock att boende många gånger tenderar att dra ut ny snö på gatorna, och tar upp Årstavägen som exempel.

Vi var där på natten och körde bort högar och moddplogade så det var rent och snyggt. Sen dagen efter kom det in massa klagomål. Och det stämde ju; det såg för jävligt ut efter att alla hade skottat ut sig och det hade kört massa bilar där.