Stort knarkbeslag i Vallentuna

I maj tog polisen två langare på bar gärning i ett av Vallentunas industriområden. I bakluckan på en Toyota låg 5,5 kilo cannabis. Nu står de inför rätta för grovt narkotikabrott.

  • Publicerad 17:20, 16 okt 2018

Det var en fredagskväll i maj som polisens spanare följde efter en Volkswagen Caddy till industriområdet. De såg bilen parkera utanför en pizzeria, att bakluckan öppnades och att en man kliver ur för att lämna över en svart sopsäck till en annan man i en Toyota. Sopsäcken stuvas in i bakluckan på Toyotan och båda bilarna kör därifrån.

Nervösa

Kort senare stoppar polisen Toyotan vid en avfart i närheten. I bilen, som luktar starkt av cannabis, sitter en 58-årig kvinna bakom ratten och en 27-årig man bredvid. De är båda mycket nervösa.

Polisen hittar sopsäcken, som är försluten med silvertejp. Inuti ligger tre större paket, inslagna i plast. När en av poliserna sticker hål på ett paket kan han snart konstatera att det innehåller marijuana. Senare kan NFC, Nationellt Forensiskt Centrum slå fast att det rör sig om sammanlagt 5564 gram cannabis i form av torkade blomställningar.

Eget bruk

På gatan säljs marijuanan oftast för 100 kronor grammet och ligger i förpackningar om fem gram. Beslaget skulle därmed vara värt drygt 550 000 kronor.

Kvinnan kommer från södra Stockholm och har fast jobb. När polisen gör husrannsakan hittar de mindre mängder cannabis i lägenheten. Även hos mannen, också från södra Stockholm, hittades mindre mängder. De erkänner båda innehavet.

Nekar till grovt brott

Men det är bara den 27-årige mannen som erkänner att han haft något med den svarta sopsäcken att göra. I förhör säger han att han köpt den för pengar han sparat ihop av sin lön. Han hävdar också att han skulle använda det mesta själv och sälja resten till vänner samt att han inte visste att fem kilo marijuana var så allvarligt. 

Kvinnan vill däremot inte kännas vid narkotikan. Hon uppger att hon skjutsat 27-åringen tidigare men inte haft en aning om vad resan till Vallentuna handlade om.

Fängelse

”Han skulle hämta lite saker sa han och det var ju inget ovanligt för mig eftersom vi gjort det förut. Men nu förstår ju jag att det var jävligt konstigt. Trodde aldrig att han höll på med så här stora grejer”, säger hon i förhör.

I förra veckan ställdes de inför rätta vid Attunda tingsrätt. De riskerar nu båda fängelse i mellan två och sju år för grovt narkotikabrott.