Stort intresse när rekordstor pepparkakstävling avgjordes

Ett brinnande Notre Dame, en stekhet bostadsmarknad – och så häxans ugnsförsedda hus i sagan om Hans och Greta. Vinnarna i årets pepparkaksutställning hade tagit sig an temat ”Hett” på olika vis, men alla lika eleganta.

  • Publicerad 16:29, 15 dec 2019

I 29 år har museet ArkDes på Skeppsholmen hållit sin populära pepparkakshusutställning, och för varje år har den vuxit. I år inkom inte mindre än 202 bidrag – rekord igen! – och många hoppfulla hade samlats för att vara med när priserna delades ut på söndagen.

Publikens pris till Spångafamilj

Publikens pris gick till Miranda och Caroline Skaghammar från Spånga. Även lillebror Oliver är med på ett hörn. Foto: Anders Göransson

Publikens pris – det kanske allra tyngsta eftersom över 8 000 hade röstat – gick till mor och dotter Carolina och Miranda Skaghammar från Spånga.

– Vi gillar att titta på Hemnet, och så när vi började bygga insåg vi själva skulle vilja bo så här, säger mamma Carolina.

Så här skulle Caroline och Miranda Skaghammar vilja bo. Foto: Christian Habetzeder.

”Hett bostadsobjekt” kallar de sin skapelse – en charmig och otroligt konstfärdigt byggd husvagn av pepparkaka, glasyr, smält socker, karamell och allehanda annat ätbart.

– Jag har gjort omgivningen, träden och så, och mamma har gjort det mesta av husvagnen, säger 11-åriga Miranda.

Det är femte året de deltar, och andra gången de vinner pris.

Jubel i klass 2 i Hamnskolan, Södermalm, sedan deras verk vunnit förstapris i klassen Upp till 12 år. Juni Wennberg Smedberg håller i vinstbucklan. Foto: Anders Göransson

Det kanske största jublet utbröt när tävlingen i klassen Upp till 12 år avgjordes. Till vinnare utsågs årskurs 2 i Hamnskolan på Södermalm som jobbat på sagotema.

– Vi hade varit på teater och sett Hans och Greta. Sedan fick vi fick rita bilder och så röstade vilken vi skulle baka. Det var inte jättesvårt och vi tyckte att det var roligt, berättar Juni Wennberg Smedberg, 8.

Enligt juryn var det en speciell sak som fick dem att bestämma sig: häxan!

”Häxan stirrade med sina gröna ögon rakt på juryn, och TVINGADE oss att sätt henne överst på prispallen”, enligt motiveringen.

Häxans gröna ögon fällde juryn. Foto: Christian Habetzeder.

Notre Dame i lågor!

Notre Dame brinner – ett vinnande bidrag. Foto: Christian Habetzeder

Priset i kategorin Alla andra som bakar gick till vännerna Anna Olofsson, Cecilia Clarving, Monika Stenholm och Sanna Livijn Wexell som tillsammans bakat ett brinnande Notre Dame de Paris – den klassiska medeltidskyrkan som så tragiskt brann ned i år.

”Storartad dramatik, och flammande hetta!”, enligt juryn.

Övriga vinnare kan du läsa om här.

Pepparkakshusen står kvar på ArkDes för allmän beskådan fram till den 5 januari.

Greta Thunberg och vulkaner på het pepparkaksutställning