I förra veckan visade en kartläggning i Expressen att 90 procent av hemtjänstpersonalen på flera arbetsplatser runt om i landet inte vill vaccinera sig, samtidigt som äldre har börjat säga nej till ovaccinerad hemtjänstpersonal.

I Sollentuna finns inte det problemet. På Solom, som är kommunens största hemtjänstutförare, har alltså cirka 80 procent av medarbetarna i hemtjänsten bestämt sig för att ta vaccinet.En av dem är Evelina Demenstam på Soloms hemtjänst i Tureberg. Hon berättar att det var ett enkelt beslut att tacka ja till erbjudandet.

– Det var en självklarhet för mig att vaccinera mig. Jag gör det både för att skydda mig själv och andra, säger Evelina Demenstam.Med start i mitten på januari erbjuds alla medarbetare som arbetar vårdnära inom vård och omsorg i Sollentuna vaccin mot covid-19. På Solom handlar det totalt om ett tusental personer då erbjudandet gäller personal inom både äldreomsorg och LSS.

"Verkligen efterlängtat"

Region Stockholm ansvarar för vaccineringen och medarbetarna bokar själva tid för vaccination på nätet. Vid vaccinationstillfället får de uppvisa ett intyg från sin chef som visar att de har rätt till vaccin.

– Gensvaret har varit mycket positivt vilket vi naturligtvis är oerhört glada över. Vaccinet är verkligen efterlängtat. Förra veckan fick även de som bor på våra äldreboenden sin andra vaccinationsspruta vilket gör att vi kan komma igång med säkra besök igen, berättar Eva Berggren som är chef för äldreomsorgen inom Solom.

Förutom medarbetare inom vård och omsorg påbörjades även vaccination av riskgrupper i början på januari. Först ut var de som bor på äldreboende. I nästa steg erbjuds alla kunder i hemtjänsten, personer med insatser enligt LSS och personer med personlig assistans.