För bara ett par veckor sedan gick kommunen ut med att man hyr ut två fritidshus i Orlångens naturreservat från mitten av juni.

– Det har varit ett väldigt stort intresse trots att det var ganska kort varsel. Över 200 personer mejlade en intresseanmälan och det kom över hundra till visningen, berättar Tove Bodin, avdelningschef på miljö- och bygglovsförvaltningen.

Det ena huset är ett vinterbonat fritidshus på 55 kvadratmeter med två rum och kök. Det tillhör Björksättra gård och har tidigare hyrts ut av arrendatorerna på Björksättra gård. När de nu har sagt upp arrendet och flyttat därifrån blir det kommunen som hyr ut direkt.

Huset har ett vardagsrum och ett sovrum, dusch- och toalettrum med tvättmaskin. Huset värms upp med direktverkande el med radiatorer och luftvärmepump. Det finns en vedspis i köket. Kallförråd och vedförråd finns intill bostaden. Till huset finns en liten trädgård med gräsyta och odlingslåda. Hyra: 6 750 kronor i månaden.

– Driftskostnader som vatten, avlopp och sophämtning får hyresgästen stå för, säger Tove Bodin.

Störst intresse för sommartorp

Det andra huset är ett riktigt sommartorp utan vatten och avlopp. Det är ett enkelt fritidshus på 25 kvadratmeter med ett rum, pentry med kyl, spis och vedspis. Det finns torrdass på tomten.

Tomten ligger vid skogsbrynet och har vissa odlingsmöjligheter i inhägnad. Hyran ligger på 2 400 kronor i månaden.

Torpet var mest populärt på visningen i förra veckan. 64 personer skrev upp sig på intresselistan och 44 personer skrev upp sig på listan för det större fritidshuset.

Vem som får hyra husen avgörs genom lottning.

– Det finns andra godkända sätt, men vi tyckte att lottning var mest rättvist, säger Tove Bodin.

Hyresgästerna får dock räkna med att bli uppsagda med kort varsel. Stugorna hyrs ut tre månader i taget med en månads ömsesidig uppsägningstid.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-har-bonderna-lamnat-bjorksattra-gard/repvch!4G0tWv@V6m7hX3NaNnhNeg/

Parallellt bedriver kommunen ett utvecklingsarbete kring vad som ska hända med Björksättra gård i framtiden. Tills det är bestämt ser kommunen att det är möjligt att hyra ut stugorna under en begränsad period.

Totalt har kommunen ett 80-tal byggnader i naturreservaten, varav de flesta hyrs ut. Det är allt ifrån små torp och fritidshus till en kvarn, stall och ridhus.

2015 fattade kommunen beslut om vilka byggnader som var strategiskt viktiga för kommunen att behålla.