Lämnat. Innan midsommar lämnade de sista klienterna Kuröns HVB-hem. Snart kan en ny ägare ta över hela ön. Foto: Jonas Nimmersjö

Stort intresse för att köpa Kurön

Kurön står tom sedan Frälsningsarmén avvecklat all verksamhet. Men i höst kan en ny köpare ta över hela ön.

  • Publicerad 11:39, 29 aug 2022

Det är helt unikt att få sälja en hel ö.

Efter att ha bedrivit behandlingsverksamhet på Kurön, belägen söder om Adelsö, i över 100 år kom ägarna Frälsningsarmen i vintras med beskedet att de skulle avveckla all sin verksamhet på ön vid midsommar.

Några veckor innan de sista klienterna lämnade ön kom sedan beskedet att hela ön på cirka 170 hektar och med bland annat ett 30-tal byggnader och sex fastigheter skulle säljas.

Snart kan hela Kurön säljas

– Intresset har varit jättestort. Det har varit jättekul att få prata med en väldig blandning av intressenter, säger Sissel Andersson, ansvarig projektledare på fastighetsrådgivaren Svefa.

Hon uppskattar att ungefär 100 olika intressenter har varit med i processen.

– Det har varit privatpersoner, fastighetsbolag och utvecklare. Eftersom det har publicerats en del artiklar har det kommit en del ovanliga intressenter som har hittat ön, säger hon.

Ön hade inget utgångspris, men enligt annonsen ligger öns taxeringsvärde på runt 25 miljoner.

– Alla har fått lämna stängda bud, säger Sissel Andersson.

Ny detaljplan behövs

Hon menar att försäljningen sticker ut.

– Det är helt unikt att få sälja en hel ö. Det kommer verkligen inte ut ofta. När det gör det handlar det nästan uteslutande om väldigt små öar.

I dag är området detaljplanerat för vårdverksamhet.

– Vill man göra något behöver en ny fastighetsägare ansöka om bygglov eller detaljplaneändring via Ekerö kommun.

Det geografiska läget gör att köparna måste även se till att ordna egen transport till och från ön.

– Man behöver en egen färja eller förbindelse till ön. Frälsningsarmén hade ett eget rederi där, säger Sissel Andersson.

Efter avslutad budgivning ska förhandling med Frälsningsarmén inledas, men planen är att affären ska vara klar i oktober.

Sissel Andersson, projektledare Svefa. Foto: Svefa

Historisk mark

Kurön har en lång historia bakom sig och arkeologer har hittat tecken på att det har varit boplats för människor sedan 3 000 år tillbaka.

Kurön ägdes länge av staten, men har även varit privatägd.

Historiskt har jordbruk varit en vanlig syssla på ön och det pågick fram till 1906. Då sålde den sista bonden ön som då köptes av tre familjer som byggde sommarnöjen där.

1911 köpte Frälsningsarmén ön för 55 000 kronor.

Källa: Frälsningsarmén

Visa merVisa mindre

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03