Bra läge. Skanska vill bygga ett kontors- och hotellkomplex på tomten som sträcker sig från McDonalds på Kontrollvägen till Folkparsvägen och Safirgränd. Foto: Elina Lundberg

Stort hotell- och kontorshus kan byggas i Solberga

Ett hotell- och kontorshus lika stort som Scandics hotellskrapa vid centralen kan byggas i Solberga. Byggprojektet blir det sjätte på Folkparksvägen, där det planeras nära 500 nya bostäder.

  • Publicerad 11:39, 4 mar 2020

Det är på hörntomten där Kontrollvägen och Folkparksvägen möts som Skanska vill bygga ett nytt hotell och arbetsplatser. Runt 25 000 kvadratmeter stort väntas bygget bli. Det är lika stort som Clarions hotell vid Skanstull.

Byggherren Skanska drar också paralleller till Scandic continental, det nybyggda hotellet som ligger precis vid centralstationen.

–  Det är i samma skala. Vi kommer under detaljplaneprocessen tillsammans med staden se hur stor byggnad som är lämplig på platsen och hur den ska anpassas till kringliggande bebyggelse, säger Olle Rundgren kommunikationsansvarig på Skanska.

Byggherren vill också få in service, idrott och kultur i huset.

– Vi skulle gärna anknyta till den verksamhet som växer fram runt Telefonplan, till exempel med teater, musik- och sångverksamheter. Vi kommer i första hand leta efter innehåll som tillför platsen liv och rörelse samtidigt som det kompletterar hotell- och kontorsverksamheten, säger Olle Rundgren.

Många nybyggen på Folkparksvägen

Skanska hoppas på en byggstart under 2022. Först måste en ny detaljplan tas fram.
Projektet är ett av många som planeras utmed Folkparksvägen. Tvärs över gatan planeras 165 nya hyresrätter, som ska hyras ut till bostadslösa som inte klarar sig på den vanliga bostadsmarknaden.

Här ska det byggas för bostadslösa utanför bostadsmarknaden

Inte långt därifrån, vid Kristallvägen, byggs 80 hyresrätter i så kallade Stockholmshus. Precis intill kan det bli ytterligare 96 hyresrätter och ytterligare 50 hyresrätter föreslås vid Pliggvägen. Dessutom finns planer på att bygga runt 100 bostadsrätter vid Sandalmakarbacken.

Blir alla byggen av kan det alltså byggas närmare 500 nya bostäder på Folkparksvägen de kommande åren.