Torsgatan. Här under ytan rinner avloppsvatten där Stockholm Vatten och Avfall har upptäckt kraftigt förhöjda silverhalter. Foto: Pekka Pääkkö

Stort engagemang för att lösa silvermysterium

Efter att Mitt i skrev om att silverhalterna i stans avloppsvatten ökat kraftigt sedan i våras har många hört av sig, både till tidningen och till staden, för att försöka hjälpa till att lösa gåtan.

  • Publicerad 16:52, 26 okt 2020

Kan det komma från någon nagelsalong? Eller kan det vara ökat bruk av så kallade hälsodrycker som innehåller kolloidalt silver? Tipsen har strömmat in och många har pekat ut Sabbatsbergs sjukhus eller Eastmaninstitutet som möjlig källa. Det senare är ingen dålig gissning, men enligt Ragnar Lagerkvist, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall, är det inte sannolikt.

– Vattnet därifrån går genom andra ledningar, och kom silvret från ett sjukhus skulle vi ha sett tydligare att det handlar om kvicksilver. Vi har också fått en hel del tips om fotolabb i området men vi har sedan tidigare haft kontakt med dem. Det mesta sker ju också digitalt i dag. Jag är väldigt glad och imponerad över folks engagemang i den här frågan, säger Ragnar Lagerkvist.

Silvermysterium i Vasastan förbryllar

En del har också tipsat om guld- och silversmeder i området och om gym där folk kan använda kläder med antibakteriella medel. Än har det inte blivit någon fullträff, men Ragnar Lagerkvist och hans kollegor välkomnar fler tips.

– Vi ska ut och ta lite fler kompletterande prover också, så får vi hoppas att det här problemet får sin lösning.

Området. Någonstans i detta område tror Stockholm Vatten att källan till de stora silverutsläppen finns.

Ragnar Lagerkvist, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall. Foto: Stockholm Vatten och Avfall

Vet du var silvret kan komma ifrån?

Hör av dig till Stockholm Vatten och Avfalls växel på 08-522 120 00 och be att få prata med en miljöingenjör, alternativt mejla grupp.am@svoa.se.