I Ågesta pågår sedan i fjol arbetet med att montera ner det gamla kärnkraftverket. Men nu står stora delar av arbetet still. Anledningen: Ett stort utbrott av covid-19.

Inom loppet av en dryg vecka i slutet av mars testade åtta personer positivt för viruset.

– Det var enskilda som visade symtom och när vi fick flera bekräftade fall drog vi igång en större smittspårning, säger Melker Drottz, Vattenfalls driftchef för anläggningen i Ågesta under nedmonteringen.

Inhyrd arbetskraft

Totalt arbetar cirka 60 personer på plats med projektet. En del av dem är inhyrda specialister och entreprenörer, och enligt Vattenfall var det bland dem utbrottet tog fart. De sex första bekräftade fallen var alla inhyrd arbetskraft.

– Vi vet inte än om de har blivit smittade på arbetsplatsen eller utanför. Många av dem bor på hotell, säger Melker Drottz.

Mer än hälften hemma

Av säkerhetsskäl har mer än hälften av arbetsstyrkan skickats hem – inte bara de sjuka utan även personer som kan ha befunnit sig i deras närhet.

– Vi reagerar så klart när mer än tio procent av arbetsstyrkan testar positivt. Vi ser det här som ett utbrott och tar krafttag med smittspårning och ökade krav på skyddsutrustning.

Man tänker att bra skyddsutrustning borde vara standard när man arbetar med radioaktiva ämnen?

– Vi använder skyddsutrustning inne i anläggningen men vi har andra ytor, som kontor och omklädningsrum, där vi inte har det.

Krav på testning

Efter utbrottet gäller dock munskyddskrav på alla de platser där det kan vara svårt att hålla säkert avstånd, uppger Melker Drottz.

Företaget har också infört krav på testning vid inpassering till området.

– Vi har en teststation där alla som är kvar måste testa sig två gånger i veckan. De får svar inom tio minuter, säger Melker Drottz.

Hur påverkar det här avbrottet tidplanen för nedmonteringen av kärnkraftverket?

– Vi pausar de flesta arbetsuppgifter och skapar därigenom en säker och trygg arbetsplats även ur smittohänseende. Det är för tidigt att säga hur det påverkar den totala tidplanen.