Utbrott. Åtta personer som jobbar med nedmonteringen av Ågestaverket har på kort tid testat postivt för corona. Foto: Lennart Ström/Vattenfall och Åsa Sommarström

Stort coronautbrott vid Ågestaverket

Nedmonteringen av det gamla kärnkraftverket i Ågesta har delvis stoppats, efter ett utbrott av covid-19. Mer än halva arbetsstyrkan på sextio personer har skickats hem. ”Vi pausar de flesta arbetsuppgifter”, säger Melker Drottz på Vattenfall.

  • Publicerad 16:03, 1 apr 2021

I Ågesta pågår sedan i fjol arbetet med att montera ner det gamla kärnkraftverket. Men nu står stora delar av arbetet still. Anledningen: Ett stort utbrott av covid-19.

Inom loppet av en dryg vecka i slutet av mars testade åtta personer positivt för viruset.

– Det var enskilda som visade symtom och när vi fick flera bekräftade fall drog vi igång en större smittspårning, säger Melker Drottz, Vattenfalls driftchef för anläggningen i Ågesta under nedmonteringen.

Inhyrd arbetskraft

Totalt arbetar cirka 60 personer på plats med projektet. En del av dem är inhyrda specialister och entreprenörer, och enligt Vattenfall var det bland dem utbrottet tog fart. De sex första bekräftade fallen var alla inhyrd arbetskraft.

– Vi vet inte än om de har blivit smittade på arbetsplatsen eller utanför. Många av dem bor på hotell, säger Melker Drottz.

Mer än hälften hemma

Av säkerhetsskäl har mer än hälften av arbetsstyrkan skickats hem – inte bara de sjuka utan även personer som kan ha befunnit sig i deras närhet.

– Vi reagerar så klart när mer än tio procent av arbetsstyrkan testar positivt. Vi ser det här som ett utbrott och tar krafttag med smittspårning och ökade krav på skyddsutrustning.

Man tänker att bra skyddsutrustning borde vara standard när man arbetar med radioaktiva ämnen?

– Vi använder skyddsutrustning inne i anläggningen men vi har andra ytor, som kontor och omklädningsrum, där vi inte har det.

Krav på testning

Efter utbrottet gäller dock munskyddskrav på alla de platser där det kan vara svårt att hålla säkert avstånd, uppger Melker Drottz.

Företaget har också infört krav på testning vid inpassering till området.

– Vi har en teststation där alla som är kvar måste testa sig två gånger i veckan. De får svar inom tio minuter, säger Melker Drottz.

Hur påverkar det här avbrottet tidplanen för nedmonteringen av kärnkraftverket?

– Vi pausar de flesta arbetsuppgifter och skapar därigenom en säker och trygg arbetsplats även ur smittohänseende. Det är för tidigt att säga hur det påverkar den totala tidplanen.

Sveriges första moderna kärnkraftverk

Ågestaverket ligger i Huddinge kommun fyra kilometer söder om Farsta.

Reaktorn var i drift 1964-74. Den försåg Farsta med fjärrvärme via ett kulvertsystem och producerade el till stadsnätet.

Nedmonteringen inleddes sommaren 2020 och arbetet beräknas pågå till 2024-25.

Källa: Vattenfall

Visa merVisa mindre