Stort beslag av tramadol vid insats

3 500 webbsidor har stängts ner, 110 000 tramadoltabletter och 1,5 kilo pulver av samma substans beslagtogs i en kontrolloperation i post- och kurirflödena på Arlanda.

  • Publicerad 15:21, 26 sep 2017

Tullverket samarbetade med polisen och läkemedelsverket i operationen som går under namnet Pangea X och som genomfördes på Arlanda 12–19 september.

– Polisen har bland annat fokuserat på genomgång av webbsidor och att informera internetleverantörer, webbhotell och domänägare om kunder som ägnar sig åt försäljning av illegala läkemedel, säger Emil Eisersjö, på polisens nationella operativa avdelning i ett pressmeddelande.

Fokus på att stoppa införsel

Enligt polisen har fokus legat på att stoppa införsel och försäljning av läkemedel som inte har tillstånd att säljas i Sverige.

– Vi har anmält ett stort antal försäljningssidor, vilket i sin tur lett till att många av dem har kunnat stängas ner, säger han.

120 länders brottsbekämpande myndigheter och läkemedelsverk världen över deltog i kontrolloperationen för att gemensamt inrikta sig mot illegal onlineförsäljning av olagliga läkemedel.

I Sverige beslagtogs 110 000 tabletter och 1,5 kilo pulver av Tramadol som klassas som narkotika.

”Det handlar oftast om att man har handlat på internetapotek.”

Linda Rundqvist, Tullverket

Linda Rundqvist, operationsansvarig på Tullverket, säger att det rör sig om en stor ökning av tramadol i post- och kurirflödet.

– Det handlar oftast om att man har handlat på internetapotek, säger hon.

Tramadol är nämligen inte narkotikaklassat i alla länder även om så är fallet i Sverige.

– Sen är det ju bevisbördan, har du beställt tabletterna i ditt eget namn eller är det någon annan som gjort det i ditt namn, säger Linda Rundqvist.

– Folk tror ju att bara för att det går att beställa på nätet så är det ok.

Elin Maria Bergsten, projektledare vid läkemedelsverket, konstaterar att insatsen varit framgångsrik och att de 110 000 tabletterna är ett stort beslag.

– Det är verkligen jättemycket, säger hon.

Hur används tramadol?

– Man kan säga att det är ett smärtläkemedel som används ganska mycket vid smärta. Det är väldigt beroendeframkallande och missbrukas mycket, säger Elin Maria Bergsten.

Enligt henne är det många som först får läkemedlet på recept, men sen inte kan sluta och fortsätter ta det och beställer hem från nätet. Och sen finns det dem som tar medlet i brist på annat för att de redan är missbrukare.

– Vi vet inte hur stora de två respektive grupperna är, men vi vet att det är väldigt beroendeframkallande och att båda grupperna har svårt att sluta med det.

2012 blev narkotikaklassningen total. Och sedan dess har förskrivningen gått ner.

Finns det planer på att förbjuda tramadol?

– Nej det finns inte. Alla läkemedel kan ju missbrukas, vi godkänner ju att de ska användas på ett visst sätt, säger Elin Maria Bergsten.

Julia Barroso, specialistläkare och utredare på enheten för läkemedel i användning på läkemedelsverket bekräftar att tramadol är ett vanligt preparat.

– Det är ett av många läkemedel mot smärta, godkänt på sedvanligt sätt, säger hon. Däremot vet jag inte om det finns några tankar på om man ska förbjuda tramadol, säger hon.

”Alla beslag är bra beslag.”

Annika Ljung, polis

Annika Ljung, arbetar som polis på Södermalm.

– Alla beslag är bra beslag, säger hon och berättar att polisen beslagtog 100 000 tramadoltabletter på Södermalm i november förra året.

– Det är oerhört bra jobbat med Pangea att upptäcka och strypa tillförseln. Det har inte kommit ut på gatan och det är en stor vinst, säger hon.

Enligt Annika Ljung är det fortfarande en hel del tabletter som hamnar på gatan på grund av förskrivning, men mycket kommer utomlands ifrån.

– Det är en hel del som förskrivs, men vi ser ju också på tabletterna som vi hittar på gatan att det inte är originalförpackningar. Det vi har sett är en ganska stor ökning på utländsk tramadol som smugglas in via Indien, Afrika och upp till Sverige. Antingen flyger man med det eller så skickar man efter det.

”Sanning med modifikation”

Enligt Annika Ljung har socialstyrelsen koll på hur många föreskrivningar som görs.

– Men det är en sanning med modifikation. Vi har ju läkare som vi inte har koll på som får betalt i svarta pengar för att skriva ut. Det finns läkare som tjänar pengar på andras missbruk.

I andra fall skrivs tabletterna ut till patienter som inte kan hantera det.

– Läkaren kanske har gjort en korrekt bedömning, men den som får tabletterna tänker jag säljer hälften och så köper jag heroin för pengarna.

Träffar dagligen påverkade

Enligt Annika Ljung träffar polisen dagligen personer som är påverkade av tramadol. På Plattan är det lätt att få tag på olika sorters knark och knarket finns i alla skikt.

– Du skulle bli förvånad om du fick veta att högt uppsatta personer kan ta små små doser heroin för att fungera. Vi har i alla klasskikt problem med narkotika.

Och det enda som hjälper är att fortsätta berätta om hur farligt det är.

– Jag som får kämpa för att få ha kvar min lilla jävla grupp. Jag brukar aldrig gå ut och säga mer poliser, men det är det enda som hjälper.

Fakta

Om tramadol

Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som är ett av de vanligaste läkemedlen mot smärta.

Den verkningsamma substansen är en så kallad opioid, som liknar morfin i sin uppbyggnad.

Tramadol är starkt beroendeframkallande.

En överdos kan slå ut andningen och orsaka kramper.

En person som slutar ta läkemedlet tvärt kan man få svår abstinens med till exempel diarréer, darrningar, svettningar, depression och ångest.

En påverkad person som är påverkad av tramadol får små pupiller och hängande ögonlock, blir medvetandesänkt och sluddrig.

Källa: www.polisen.se
Visa merVisa mindre