En stillsam jul i mindre skala och utan resande väntar Färingsöbon Rosmari. De senaste åren har varit extra tuffa för henne, och efter en långtidssjukskrivning lever hon nu på pension. Plånboken gapar tom och pengar till julklappar till barnbarnen finns inte den här julen heller.

Julen gör läget extra känsligt, känner hon.

– Även om de vet att mormor och mamma har det ekonomiskt tufft blir det väldigt tufft att inte kunna ge sina barnbarn en liten sak, säger Rosmari, som inte vill ha med sitt efternamn.

Hon brukar träffa barn och barnbarn innan jul, men dottern och barnbarn på Gotland har hon inte haft råd att besöka på ett år.

– Det kostar att åka ner till Gotland.

Under sin långtidssjukskrivning hade hon samtal med en kurator som tipsade om att Färingsö församling kunde vara till hjälp.

Fler behöver hjälp

Sandra Malmborg är diakoniassistent i församlingen. De hjälper främst bosatta på Färingsö, medan Ekerö pastorats verksamhet stöttar boende i övriga kommunen.

Sandra Malmborg ser allt fler som har det tufft ekonomiskt. Bland annat i spåren av ökade matkostnader och dyr el.

– Vi märker absolut att det blivit tuffare, framför allt för dem som redan har det tufft. Ensamhet, oro över sin ekonomi och framtid samt ett ökat behov av samtal stöter hon ofta på.

Hjälp med mat är något som församlingen kunnat bidra med i flera års tid.

– Coop Stenhamra och Ica i Skå skänker julmatkassar som jag åker och delar ut till diakonala klienter varje jul. Det brukar vara fem till tio stycken, men kommer vara fler i år.

Kassarna innehåller julmat och godsaker som kan ge lite guldkant i en annars tuff situation. Flera mottagare har visat starka känslor när kassen levereras hem.

– Vissa gråter och är väldigt tacksamma, säger Sandra Malmborg.

I år hoppas församlingen kunna hjälpa ännu mer.

– Vi provar kampanjen "Räck ut en hand". Vi har sett att just kring jul blir församlingsborna lite mer givmilda. Man får swisha valfritt belopp till församlingen och för pengarna köper jag presentkort på matbutikerna och sedan delar jag ut till de som behöver, säger hon.

Klädhjälp

Ekerö pastorat har även de hjälp att ge, bland annat har de ett lager med skänkta vinterkläder som behövande kan få.

– Det är både för barn och vuxna, säger Karin Gustafsson, integrationssamordnare.

Pastoratet ordnar även det alternativa julfirandet "Jul för alla" på annandag jul.

– Det är i Ekebyhovskyrkan och blir julmat, dans kring granen, julsånger och glögg, säger hon.

Även Ekerö kommun kan hjälpa de som är i behov.

– Vi betalar ut en högtidspeng. Den kan användas till exempelvis julklappar, men även andra högtider som Eid, säger Anna-Riikka Törrönen, ansvarig verksamhetschef för Individ och familjeomsorg.

För Rosmari på Färingsö innebär den hjälp hon får att det ändå kan bli lite julkänsla.

– Man kan få ta en kopp kaffe utan att tänka på att det är dyrt, säger hon.