Stort äldreboende i Brandbergen närmar sig öppning

Ett nytt äldreboende, Villa Tjädern, öppnar i Brandbergen i april. Vardaga ska driva boendet som blir relativt stort med 78 lägenheter och gym. – De första boende flyttar in 6 april, säger Ulla Tansen på Vardaga.

  • Publicerad 05:02, 24 mar 2020

Äldreboendet skulle enligt planerna öppna 2019, men detaljplanen överklagades och byggstarten försenades.

– Åtta personer har tackat ja och fyra till var där häromdagen och tittade, säger Ulla Tansen, affärsområdeschef på Vardaga.

Boendet ska ta emot personer med demenssjukdom eller åldersrelaterade kroppsliga besvär. Man kommer även att erbjuda korttidsplatser för personer under 65 år med demenssjukdom eller kroppsliga besvär.

Vi har förstått att det finns ett behov i Stockholm

Ulla Tansen

Äldreboendet på Vendelsömalmsvägen har 78 lägenheter och öppnar snart. Namnet har boendet fått efter tjädern i Haninges kommunvapen. Foto: Christian Lärk

Ett gym finns i huset.

– Det är ju en värdigt speciell situation just nu med anledning av coronaviruset, men intresset har varit stort. Vi tror att boendet kommer att fyllas på relativt snabbt, säger Ulla Tansen.

Hur snabbt?

– Om ett år är det kanske fullt, men det kan gå fortare. Vi har förstått att det finns ett behov i Stockholm, säger Ulla Tansen.

Fakta

Ett 20-tal står i kö till äldreboende i Haninge

För närvarande står 18 personer i kö för vård- och omsorgsboende (äldreboende) i Haninge kommun. Då är inte de personer som erbjudits plats, men inte flyttat in ännu, med i statistiken.

Innan en person placeras i äldreboendekön ska en biståndshandläggare ha utrett behovet och beslutat om att beviljas insatsen.

Källa: Boendesamordningen på social- och äldreförvaltningen, Haninge kommun
Visa merVisa mindre

Ett 80-tal anställda ska jobba på Villa Tjädern när det är i full drift.

Äldrenämndens ordförande Martin Strömvall (KD) sade tidigare i år att Haninge kommun räknar med att ha tillräckligt med äldreboenden fram till 2026. Därefter kan efterfrågan öka.

Vattenfall fanns tidigare i området

Byggherren Danator, som köpte marken av Haninge kommun för drygt 45 miljoner kronor, bygger även ett 60-tal hyresrätter intill äldreboendet som ska stå klara senare i år.

Tomten ligger intill minigolfbanan, hundrastgården och förskolan Orren i norra Brandbergen, där Vattenfall tidigare hade lokaler.

Både Danator och Haninge kommun tror att ensligheten och otrygghetskänslan i området kommer att minska med de cirka 140 bostäderna.