Storslam i silver för UF-företagen

UF-företagare från Bålsta gick förstås vidare till SM-final. Det gör de alltid. – Men att vi skulle ta fyra silver där kunde man inte drömma om, säger deras lärare Johnny Hellgren.

  • Publicerad 21:13, 21 maj 2021

Att nu ta fyra silver, det är tokrekord.

SM i Ung Företagsamhet har avgjorts.

Sistaårselever från Fridegårdsgymnasiet belönades där med silver i fyra kategorier: Bästa ekologiskt hållbara företag, Bästa tjänst, Bästa reklamfilm samt FedEx-priset som går till de UF-företag som bäst uppvisar förståelse och kunskap i global handel.

Johnny Hellgren är ansvarig UF-lärare. Han säger:

– Att ta silver i fyra kategorier på SM är en bra prestation av en liten skola från Bålsta. Det känns oerhört stort!

”Tokrekord”

Hans elever har kvalat in till SM åtta år i rad. Där har de som bäst kommit femma.

– Så att nu ta fyra silver, det är tokrekord, säger Hellgren.

Prisutdelningen var i digital i år. Det förstörde spänningen lite.

Runt hela Sverige satt finalister och väntade på besked om hur det skulle gå. Men när det visade sig att kamerorna redan stod uppställda hos första kategorins vinnare visste Johnny Hellgren och Bålstaeleverna att de inte skulle segra:

– Vi hade ju inga kameror hos oss, konstaterar Hellgren.

Det blev hedrande silver till Bounceback, Bring It och Brique. Brique var också tvåa i FedEx Award. Utöver dem var Visible tippade att komma högt, men klassen Årets affärsplan var för tuff och de hamnade just utanför pallplatserna.

Stor bredd

Lika glädjande för Johnny Hellgren är att denna årgång inte bara visat upp en stark topp, det har funnits stor bredd på UF-företagandet också.

– Vi brukar vara med i toppen, men det är olika från år till år hur bra bredd vi har, berättar han.

Hur förklarar du framgångarna?

– Duktiga elever, förstås, men också att vi kanske lägger fler timmar än andra på det och sen tror jag att framgång föder framgång. När man kommer hit känner man att vi har en kultur kring UF-företagandet här, säger Hellgren.

UF-företagen läggs ner när skolan är slut. Fast tanken är att entreprenörsandan ska med ut i vuxenlivet.

– Erfarenheter från UF-företagandet har man nytta av vare sig man vill driva eget eller jobba som anställd, säger Johnny Hellgren.

Flera som varit framgångsrika tidigare årgångar har också satsat på egna företag.

I år är dock första gången som någon direkt ombildar ett företag från UF-företaget. Digitell (Hanna Kjöraas, Emelie Leek, Nellie Rydback, Tilda Jansson) ska starta ett aktiebolag och driva på deltid.

Finalisterna

BounceBack: Elias Johansson,
Marcus Thörnberg, Lukas Gunnarsson

Brique: Moa Wasberg, Lova Svahn,
Emilia Olofsson, Elin Sivermalm

Bring It: Tilde Runesson, Tova Lanzén,
Filippa Lerner, Eleonore Ström

Visible: Jakob Rosenhall, Wilma Vallin, Samuel Barrner, Alfred Myrén,
Anton Sjösten

Visa merVisa mindre

Striden om gräddhyllan i Kungsängen

Bygget av Svartviks Strand kommer allt närmare. Planerna för ett nytt bostadsområde vid Svartviken i Kungsängen har varit en långdragen process av överklaganden i olika instanser. Mark- och miljööverdomstolen river nu upp tidigare instans beslut...måndag 14/6 14:32

Antalet covidfall fortsätter minska i Upplands-Bro

Drygt 10 000 Upplands-Brobor har fått första sprutan. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Upplands-Bro fortsätter minska. Siffrorna kan dock ha påverkats av ett intrångsförsök i Folkhälsomyndighetens databas.fredag 11/6 15:38