Storslam för Bromma gymnasium i SM

Under SM i ung företagsamhet vann både elever och lärare från Bromma gymnasium pris. Eleverna fick pitcha sin affärsidé för en svårflörtad jury. – Juryn var helt knäpptysta och hade pokerface genom hela presentationen, säger eleven Max Resenius.

  • Publicerad 14:31, 21 maj 2018

Bromma gymnasium vann förstapriset i tre av de tolv kategorierna på SM i ung företagsamhet den 16-17 maj. Totalt har närmare 30 000 elever i Sverige drivit UF-företag under det gångna läsåret.

De vinnande UF-företagen från Bromma gymnasium var Tempus Novum UF som vann första pris i kategorin Årets monter, samt Altitude filming UF som tog hem två sm-guld för Årets Tillväxtföretag och Årets Tjänst.

Altitude filming UF gör filmer med drönare till bland annat golfklubbar, mäklarfirmor och bröllop.

Tävlingen gick ut på att pitcha sin företags idé för en branschjury. Max Resenius som är VD för Altitude filming tyckte att det var väldigt nervöst.

– Det var otroligt nervöst, juryn var helt knäpptysta och hade pokerface genom hela presentationen. Men det känns helt fantastiskt att vinna två SM-guld.

Vi ska starta aktiebolag efter studenten.

Ett UF-företag får bara drivas under ett år och måste sedan avvecklas, men Max och hans kompisar ska fortsätta på sin affärsidé.

– Vi ska starta aktiebolag efter studenten. Vi har redan planerat jobb med golfklubbar i sommar, så vi väntar med att plugga på högskola och satsar på Altitude just nu, säger han.

Altitude filming med läraren Carl Kronberg Foto: Lukas Andersson

Under SM vann också skolans förstelärare i entreprenörskap Carl Kronberg andra pris för kategorin årets UF-lärare i Sverige. Han har jobbat med dessa elever under hela året.

– Det är en otroligt rolig kurs att undervisa i, man ser hur mycket eleverna utvecklas under året. De lever och brinner verkligen med sitt företag, deras engagemang smittar även av sig på mig, säger han.

Fakta

Vad är ett UF-företag?

UF står för Ung Företagsamhet. Det är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 80-talet har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

UF-företaget får drivas under ett år och måste sedan avvecklas. Företaget är inte en juridisk person eller betalar någon skatt. Företaget får heller inte lägga på någon moms vid försäljning.

För att starta ett UF-företag måste man registrera sig hos Ung Företagsamhet samt betala en registreringsavgift på 300 kr. Registreringsavgiften gör att företaget också täcks av en försäkring utöver den vanliga skolförsäkringen. I övrigt behövs inte några kapital för att dra igång verksamheten.

Källa: Ung företagsamhet
Visa merVisa mindre