Tricks. Texas Nilson, 13, brukar hänga på Station Sju ibland. Men för att skejta behöver de åka ifrån Järfälla för att hitta bra ställen. Foto: Erik Lejdelin

Storsatning på ungdomar sätter Kallhäll på kartan

Alla reser inte iväg på loven. Därför har fler organisationer gått samman och satsat på roligheter för unga i Kallhäll under loven. "I våras kom vi på tanken att slå ihop oss och använda allas starka sidor", säger Jens Storm, på Folkets hus.

  • Publicerad 14:45, 5 nov 2021

Det är värt varenda krona när man ser hur mycket det ger ungdomarna och familjerna som får komma hit.

Solen ligger låg över Kallhälls centrum. 13-årige Texas Nilsson tar sats från rampen och rullar över torget och gör konsttrick i luften med sin kickbike.

– Jag kör typ tre fyra timmar om dagen. Men det finns ingen riktigt skejtpark här.

Tur då att torget den här veckan förvandlats till en skate- och parkourpark.

Men det är långt ifrån det enda som pågår i Kallhäll under veckan. Flera organisationer har slagit sina kloka huvuden ihop och gjort en höstlovssatsning för ungdomarna i området.

– Kallhäll är ganska välförsett med verksamhet för ungdomar. Men vi har gjort saker utan att veta om varandra, så i våras kom vi på tanken att slå ihop oss och använda allas starka sidor, säger Jens Storm, verksamhetschef på Folkets hus.

Tricks. Texas Nilson, 13, brukar hänga på Station Sju ibland. Men för att skejta behöver de åka ifrån Järfälla för att hitta bra ställen. Foto: Erik Lejdelin

Sommarsatsning blev succé

I somras lyckades de under tre veckor locka 1 700 ungdomar från Kallhäll och från övriga delar av kommunen.

– Vi märkte att det drog ungdomar från hela Järfälla, men vi hade sökt pengar för att fokusera på utsatta områden, som Termovägen här, säger Stefan Byrstedt, föreståndare i Ung Fritid.

Kom det ungdomar därifrån då?

– Ja, de allra flesta kom därifrån.

Hela idén med satsningen är att ungdomar som inte reser i väg på somrarna eller loven ska ha något att göra. Unga kan få prova på alltifrån paintball, dj-verkstad, go-kart och klättervägg till att åka till Gröna Lund eller Kokpunkten i Västerås. Under fredagen visade Folkets hus skräckfilm i biografen.

Idéerna kommer från ungdomarna själva.

Och allting är gratis.

– Det gör att fler kan vara med, säger Tindra Jönhammar, 18, från ungdomsföreningen Team S7.

Lyft. Fritidsföreståndaren Stefan Byrstedt hoppas satsningen kan sätta Kallhäll på kartan. Foto: Erik Lejdelin

Ett lyft för hela Kallhäll

Hon bor själv på Termovägen och har hjälpt till i fritidsverksamheten sedan hon i gick sexan. Hon ser också att satsningen inte bara kommer de unga till gagn. Hela centrumet väcks till liv.

– Många gamla kommer förbi och pratar med oss och tycker att det är jätteroligt att det händer någonting.

Stefan Byrstedt hoppas att det här kan sätta Kallhäll på kartan. Men han säger också att de har en femårsplan på att utveckla konceptet.

– Vi skulle vilja se det här i hela kommunen. Vi tror att det här skulle kunna fungera i alla centrum.

”Värt varenda krona”

Men det är långt ifrån gratis. Finansieringen kommer från olika stöd och bidrag som arrangörerna söker. Varje förening bidrar också med vad de kan.

– Det är värt varenda krona när man ser hur mycket det ger ungdomarna och familjerna som får komma hit, säger Stefan Byrstedt.

Flera aktörer kraftsamlar

Ung Fritid, Fryshuset, 250 K Ung Demokrati, Folkets Hus, Station Sju, Unga Mål och även Svenska kyrkan har alla bidragit för att ge ungdomar i Kallhäll och Järfälla aktiviter under loven.

Den första satsningne var under sommaren och det arrangerades en rad olika aktiviter och utflykter som lockade 1708 ungdomar under tre veckor.

Planen är att erbjuda någonting under varje lov för alla ungdomar som är kvar i Järfälla. Allting är gratis och idéerna kommer från ungdomarna själva.

Visa merVisa mindre