Fler poliser väntas under årets pridefestival i Stockholm Foto: Mostphotos

Större säkerhetspådrag än tidigare på Pride

Säkerhetspådraget på årets Pridefestival blir större än tidigare. Bland annat för att det är valår vilket gör att fler politiker är på plats. Polisen vill inte gå in på detaljer i hur deras arbete kommer att se ut eller om några uttalade hot riktats mot evenemanget.

  • Publicerad 04:26, 11 jul 2018

Säkerhetspådraget på årets Pridefestival blir större än tidigare år. Det är kombinationen valår och att Stockholms pride i år är den större varianten Europride, som kräver extra polisresurser.

– Det är bland annat för att det är fler politiker på plats, främst under paraden men också på andra evenemang under veckan, säger Ulrika Kairento, gruppchef på polisens tillståndssektion.

Men huruvida det finns en uttalad hotbild kring arrangemanget är inget polisen kommenterar.

Prideflagga attackerad i Visby

Under Almedalsveckan i Visby i början av juli ska en person med prideflagga ha attackerats av NMR-anhängare, enligt Expressen. Polisen skriver på sin hemsida att händelsen rubriceras som misshandel med hatbrottsmotiv.

Ulrika Kairento berättar att det inte kommit in några ansökningar om tillstånd till demonstrationer eller allmänna sammankomster som kan uppfattas som en säkerhetsrisk under Prideveckan, eller något som kan ses som en provokation till Pride.

– Än är det lite för tidigt att säga, eftersom det är reglerat i lag att det går att ansöka fram till en vecka innan man vill ha tillstånd. Det är väldigt högt tryckt nu när det är valår, och vi behöver normalt en handläggningstid på en vecka, men ibland kommer ansökningar om tillstånd som rör plötsligt uppkomna händelser och som då kräver snabbare handläggning. Men det är heller inte alla som söker tillstånd, säger hon.

Om det kommer in en ansökan som kan ses som en säkerhetsrisk, ser man över om det går att flytta sammankomsten till annan plats än den önskade.

– Då gör vi en analys av den sökande och vad den har för yttringar. Grunden är att alla ska kunna komma ut med sitt budskap, säger Ulrika Kairento.

Går inte in på detaljer

Det pågår just nu en planering kring polisens arbete under Prideveckan, men hur det kommer att se ut i detalj är inget polisen kommenterar, enligt Lars Byström, presstalesperson på polisen.

– Det jag kan säga är att vi kommer att ha de resurser som krävs utifrån den bedömning som görs. Det är inte första gången som vi genomför Pridefestivalen.

Pridefestivalen pågår mellan 27 juli och 5 augusti.

Mitt i Stockholm har varit i kontakt med Stockholm pride som inte vill kommentera säkerhetsfrågor.