Entré. En ny trappa pryder ingången till kvarteret, tänkt som en plats för att sitta i solen, men inte många sitter här, menar Eva Fee, Ulf Borgenheim och Staffan Ågren. Foto: foto: Pekka Pääkkö

Större otrygghet efter upprustningen av Linjalen

Med ny Icabutik, upprustat garage och en öppnare gård skulle kvarteret Linjalen bli en tryggare plats. Men åtgärderna tycks inte haft effekt. ”Det har snarare blivit mer otryggt”, säger Christina Nygren som bor i kvarteret.

  • Publicerad 06:30, 17 maj 2022

Ett stenkast från Rosenlundsparken ligger 60-talskvarteret Linjalen. Flervåningshus omgärdar en lummig innergård, vars entréer pryds med de ikoniska skyltar som bär kvarterets namn.

Trots ett trivsamt intryck har kvarteret från politiskt håll pekats ut som plågat av narkotikaproblematik och stök. Flera av de boende delade inte den bilden, men 2018 startade en hårt kritiserad renovering av kvarteret, bland annat i syfte att öka tryggheten.

I slutet av 2020 var upprustningen klar. För 200 miljoner kronor hade garaget piffats upp, nya studentbostäder byggts, kvarteret fått tydligare ingångar och en ny Ica Supermarket.

Men den ökade tryggheten har uteblivit, menar den lokala hyresgästföreningen.

– Ingen jag känner eller har pratat med kan säga att det i dag känns tryggare. Snarare tvärtom, säger ordföranden Christina Nygren.

Kritiserad upprustning av kvarteret Linjalen klar

Grannar. Staffan Ågren, Eva Fee och Christina Nygren är engagerade i lokala hyresgästföreningen i kvarteret Linjalen på Södermalm. Foto: Pekka Pääkkö

Stökigare gård och garage

Mitt i träffar henne och grannarna Staffan Ågren, Ulf Borgenheim och Eva Fee i föreningens lokal i kvarteret.

Det som ställer till det är främst två saker, menar de. Att Icabutiken lockar in fler människor i garaget och att gården har blivit som en förlängning av Åsögatan.

– Garaget har blivit stökigare. De har lagt pantrummet där inne, vilket lockar in folk dit som samtidigt då ser att det bara är att gå in, säger Eva Fee.

– Det kan nog bero på pandemin, men då gården är mer tillgänglig har det hängt mer stökigt folk här och det sker en hel del öppen narkotikaförsäljning i närområdet.

Boende rasar på nytt mot Ica-bygge på Söder

Uppdelat. Delar av garaget är nu bakom galler, vilket gör att taxi och färdtjänst har svårt att ta sig fram till de underjordiska portarna och i stället väljer att köra in på gården. Foto: Pekka Pääkkö

Bilar på gården

Tidigare gick det också att nå alla portar från garaget under kvarteret. Efter ombyggnaden är flera av portarna betydligt svårare att nå därifrån.

– Det gör att folk i stället kör in på gården och använder den för parkering. Samma sak med taxi och färdtjänst, som inte kommer fram via garaget, säger Eva Fee.

Magnus Ladulåsgatan har heller inte livats upp av tillskottet av Icabutiken, menar de.

– Vi har inte fått mer folkliv, men betydligt mer transporter. Godsmottagningen är så trång, så ofta står lastbilarna på trottoaren, ibland dubbelt, säger Staffan Ågren.

DOMEN: Ny stor Ica får byggas på Söder

Stort. Kvarteret Linjalen uppfördes på 60-talet och består av fem hus med nära 500 lägenheter. Här är entrén vid korsningen Åsögatan/Siargatan. Foto: Pekka Pääkkö

Större otrygghet

Deras upplevelse får visst stöd i polisens statistik. De trygghetsmätningar som gjorts i området visar att otryggheten vad gäller problem kopplat till narkotika ökat mellan 2020 och 2021.

– Linjalen är ett speciellt område, med centrala Södermalms nöjesliv i direkt anslutning och ett stort SHIS-boende och pendelstationen i närheten. Det är mycket som konvergerar där, säger kommunpolisen Jan Nilsson.

– Men sett bakåt skulle jag inte säga att det sker mer ingripanden där är än på annat håll på Söder.

Trygghetsmätning

Resultat av polisens årliga trygghetsmätning i området Västra Katarina, där Linjalen ingår.

Procenten anger personer om upplever problem gällande en viss sorts problematik.

Enligt polisen påverkas Linjalen i hög grad även av problematik runt Södra Station. De siffrorna anges inom parentes.

Bostäder som är tillhåll för narkotikamissbrukare
2020: 26% (17%)
2021: 31% (36%)
Polisregion Stockholm 2021: 14%

Narkotikamissbrukare på offentliga platser
2020: 52% (66%)
2021: 53% (73%)
Polisregion Stockholm 2021: 22%

Narkotikahandel som sker öppet på gata eller torg
2020: 32% (52%)
2021: 43% (57%)
Polisregion Stockholm 2021: 21%

Folk som bråkar och slåss utomhus
2020: 29% (53%)
2021: 34% (45%)
Polisregion Stockholm 2021: 15%

Berusade personer som stör ordningen
2020: 50% (72%)
2021: 51% (68%)
Polisregion Stockholm 2021: 22%

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

"Pandemieffekt"

Det har skett en liten ökning av antalet anmälda vålds-, tillgrepps- och narkotikabrott i just Linjalen de senaste åren – och från 2015 till 2021 har antalet anmälningar av skadegörelse ökat från 46 till 125.

Här kan pandemin vara en del av förklaringen, menar Jan Nilsson.

– Vi vet att det finns en pandemieffekt, att färre rört sig ute på väg till och från jobbet. Och befinner man sig hemma, då ser man den här typen av problem i högre grad och ringer polis i större utsträckning.

Anmälda brott i Linjalen

2015
Skadegörelse: 46

Stöld: 37

Narkotikabrott: 1

Våldsbrott: 13

Totalt anmälda brott: 161

2016
Skadegörelse: 84

Stöld: 48

Narkotikabrott: 7

Våldsbrott: 14

Totalt anmälda brott: 202

2017
Skadegörelse: 78

Stöld: 44

Narkotikabrott: 20

Våldsbrott: 18

Totalt anmälda brott: 188

2018
Skadegörelse: 57

Stöld: 64

Narkotikabrott: 14

Våldsbrott: 30

Totalt anmälda brott: 242

2019
Skadegörelse: 101

Stöld: 53

Narkotikabrott: 17

Våldsbrott: 16

Totalt anmälda brott: 241

2020
Skadegörelse: 148

Stöld: 60

Narkotikabrott: 16

Våldsbrott: 38

Totalt anmälda brott: 312

2021
Skadegörelse: 125

Stöld: 59

Narkotikabrott: 13

Våldsbrott: 19

Totalt anmälda brott: 259

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

En ”skamfläck”

Bland grannarna finns också ett kvardröjande missnöje gällande Stockholmshems hantering av ombyggnaden, samt över det negativa ljus Linjalen framställts i av politiker – i samband med att upprustningen stod klar kallades det för en tidigare ”skamfläck”.

– Det är otroligt upprörande och förödmjukade. Det här är vårt hem, som vi försöker värna. Det stämmer heller inte, säger Christina Nygren.

– Jag har bott här sedan 1974. Det var ett bra område att bo i.

Nyöppnat. I veckan invigdes Parkhuset som ligger mitt emot Linjalen och har 32 lägenheter. Foto: Stockholmshem

Björn Ljung (L). Ordförande i Stockholmshem. Foto: Victor Malmcrona

Delar inte bilden

Bygget i Linjalen pågick i ungefär två år. Det kan svara för att stölderna i området ökat, menar Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem.

– Vid större renoveringar och ombyggnader blir det mycket spring i husen, med portar och garage som står öppna vilket kan innebära att saker försvinner. Det följer tyvärr ett mönster vi har erfarenhet av.

Hur ser du på polisens mätningar som visar att tryggheten minskat och problem med narkotika ökat?

– Det kan jag inte kommentera annat än att mätningar vi gjort bland hyresgäster runt omkring Linjalen visar att trivseln där är större och att den upplevda tryggheten ökat.

Björn Ljung menar även på att det rör sig ett relativt litet antal anmäla brott med tanke på hur stort Linjalen är.

– Åtgärderna kommer ge effekt. Kommande mätningar kommer att visa att våra boende i Linjalen, inte bara de runt omkring, blir mer nöjda.

Gestaltning. Parkhuset har ritats av Vera arkitekter och är nominerat till Årets Stockholmsbyggnad 2022. Foto: Stockholmshem

Bra med mer rörelse

Gården i Linjalen har än inte blivit helt återställd efter bygget, men det är positivt att den öppnats upp, menar han.

– Om de öppna kvarteren blir ljusa och tillgängliga så att fler rör sig i området så blir de inte lika attraktiva för oönskade besökare. Hela stråket genom och gårdarna runt börjar rustas efter semestern i år.

Vad kan du säga till de hyresgäster som tycker Linjalen framställts på ett felaktigt och negativt sätt?

– Vi har hela tiden strävat efter att göra det bättre för våra hyresgäster. Jag tycker vi har lyckats.

Än fler bostäder

I veckan invigdes även Parkhuset som ligger vid Linjalen. I det finns 32 lägenheter samt restaurang och lokaler i bottenplan. Enligt Björn Ljung kommer det ha positiv inverkan på den upplevda tryggheten.

– Det har en bra roll i att förbättra hela området och har en gestaltning som är tilltalande. Det är ett jättelyft för hela området.

Ombyggnaden i korthet

Kvarteret Linjalen ligger vid Rosenlundsparken och omgärdas av Åsögatan, Magnus Ladulåsgatan och Swedenborgsgatan. Här finns strax under 500 lägenheter.

Ombyggnaderna innebar att garaget rustades upp och delar av det blev en Ica-butik. 27 nya studentbostäder byggdes och några mindre butikslokaler kom till.

Arbetet startade 2018 och pågick i ungefär två år. Ett mål med projektet var att öka tryggheten i området.

Kostnaden uppgick till ungefär 200 miljoner kronor.

Källa: Stockholmshem

Visa merVisa mindre