Trafikkontoret utreder möjligheten att sätta upp tyngre trafikhinder på stadens gågator. Foto: Åsa Sommarström

Större och tyngre väghinder utreds

Trafikkontoret utreder möjligheten att sätta upp tyngre trafikhinder på stadens gågator. Samtidigt står stadens fast vid sin inriktning på fler sommargågator. – Vi vill ha en öppen stad, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

  • Publicerad 13:40, 13 apr 2017

I förra veckan satt trafikkontoret och Daniel Helldén i möte för att prata igenom både attacken på Drottninggatan och framtida planer för staden. Ett ämne som var uppe för diskussion var satsningen på fler sommargågator.
– Målsättningen är att genomföra det som planerat, säger Daniel Helldén.
Han vill nu utreda möjligheten att hitta bättre hinder som kan skydda från attentat.
– Det går att sätta ut fler lejon av den typ vi redan har. De väger 890 kilo men jag har bett kontoret titta på om vi kan ha större och tyngre hinder. Vi behöver se över hur vi kan förhindra att ett fordon får upp hastigheten.
En utmaning är att se till att polis och räddningstjänst kommer fram samtidigt som gatorna säkras. Men det handlar också om vilken stad vi vill ha, säger Daniel Helldén.
– Man kan inte bomma igen en hel stad. Vi ska ha en öppen och kärleksfull stad. Det viktiga är att hitta en balans.

Fakta

Här blir det sommargågata i sommar

Nytorget: Gågatan etableras på Nytorget och Närkesgatan den 15 maj och på Skånegatan den 17 maj. Pågår till den 18 september.
Swedenborgsgatan: Gäller delar av Swedenborgsgatan, Wollmar Yxkullsgatan, Maria Prästgårdsgatan, Fatbursgatan och Timmermansgatan. Etableras mellan den 18 och 22 maj och pågår till den 19 september.
Rörstrandsgatan: Etableras den 15 maj och pågår till den 12 september.
Hornsbergs strand: Etableras den 12 juni och pågår till den 26 september. På Pär Lagerkvists gata är det sommargågata mellan den 9 juni och den 29 september.
Humlegårdsgatan: Inte beslut fattat om datum.
Gustav Adolfs torg: Start vid midsommar. Inget slutdatum bestämt.

Visa merVisa mindre