Större möjligheter till nya VM-guld för Patricia

Patricia Axling har fått Riksidrottsförbundets elitidrotts-stipendium på 50 000 kronor. Det betyder att den 30-åriga thaiboxningsstjärnan från Östermalm har bättre möjligheter att satsa och kamma hem fler EM- och VM-guld framöver.

  • Publicerad 07:58, 18 okt 2018

– En del av mina internationella motståndare idrottar på heltid och får ekonomiskt stöd av staten. Det känns frustrerande att vi inte har samma system i Sverige, men jag är glad över stipendiet. Det gör att jag kan ägna mig åt idrottandet, utöver mina heltidsstudier säger Patricia Axling som bor i Norra Djurgårdsstaden och tävlar för Odenplan Fightgym.

Kravet för att söka stipendiet är att idrottaren ska tävla på landslagsnivå och studera minst halvfart på universitet, högskola eller annan eftergymnasial utbildning. Svenska Spel står bakom finansieringen av elitidrottsstipendiet som i år delas ut till 72 idrottare i Sverige.

Från nybörjare till världstoppen på två år

Patricia Axling går ämneslärarprogrammet på GIH och satsar samtidigt helhjärtat på muaythai (thaiboxning).

När hon började för några år sedan hade hon visserligen vunnit sex SM-medaljer i karate och två SM-medaljer i boxning, men hennes väg från nybörjare till världstoppen gick ändå remarkabelt fort. Redan efter två år tog hon hem både VM och EM, 2016, och i fjol upprepade hon den guldbravaden.

VM-brons i våras en besvikelse

Inför årets VM i våras var hon favorit, men då blev det en besvikelse när Patricia fick nöja sig med en bronsmedalj.

Nu har hon, i och med elitidrotts-stipendiet, goda möjligheter att lyckas i jakten på framtida EM- och VM-guld.