ÖPPNAR KIOSK. När större delen av biblioteket stänger för renovering ska entrédelen hålla öppet som en "bokkiosk" berättar enhetschefen Annika Malmborg och kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C). Foto: Per Brandt

Större delen av Kungsholmens bibliotek stängs för renovering

Större delen av Kungsholmens bibliotek stängs på nytt i flera månader för renovering. Under tiden blir det ”bokkiosk”, bokbuss och uppsökande verksamheter. Efter upprustningen väntar flera nyheter – framförallt för barn och unga.

  • Publicerad 16:21, 16 sep 2020

Redan när Kungsholmens bibliotek öppnade i januari, efter sammanslagningen med Internationella biblioteket då det var stängt i cirka en månad, flaggades det för att byggstöket inte var över. Nu drar det igång igen.

Mycket nytt när Internationella biblioteket nyöppnade på Kungsholmen

Med start på måndag och fram till någon gång i januari stängs större delen av Kung-IB, som det nu kallas, för en stor renovering.

Under tiden ska en "bokkiosk” i entrédelen vara öppen fyra dagar i veckan á fyra timmar. Där ska besökare kunna göra basala biblioteksprylar som att låna, lämna eller beställa böcker från hela beståndet samt kopiera och scanna.

I coronatider kommer dock antalet besökare samtidigt att begränsas till cirka 10 personer och ingen besökstoalett kommer finnas. På trottoaren utanför är planen att ställa ut några sittmöbler.

– Det kommer vara ett litet men välfungerande bibliotek med svensk skönlitteratur, en hel del barnmedier på både svenska och mångspråk, lättläst med mera. Vi har behövt att prioritera ganska hårt för att få plats med våra mest efterfrågade medier säger Annika Malmborg, enhetschef på Kungsholmen och Östermalms bibliotek.

Utskälld flytt av Internationella biblioteket drar ut på tiden

Under renoveringen utökas öppettiderna på andra bibliotek, som på Stora Essingen och Östermalm. Men planen är också att jobba mer uppsökande, med exempelvis bokbuss varje fredag och besök på skolor, förskolor och fritids. Det ska även satsas på en digital studio som ska erbjuda exempelvis språkkaféer och läxhjälp.

Vad är det då som ska göras inne på biblioteket? Rätt mycket. Bland annat ska väggar flyttas för att skapa mer öppna ytor, men framförallt kommer det bli flera nyheter för barn och unga som en mini-bio, skaparverkstad och ytor för scen- och programverksamhet.

– Sedan ska vi öppna upp en ny entré till vår uteplats. Där tänker vi exempelvis att man kan ha mindre konserter, bokuppläsningar eller odlingar för barnen, säger Annika Malmborg.

När allt är klart ska även satsningen på programverksamhet fortsätta, bland annat har en pedagog och producent anställts, berättar Malmborg. Allt för att nå målet för den på sina håll hårt kritiserade hopslagningen om att maxa besöksantalet.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), hoppas mycket på det nyrenoverade biblioteket framöver, även om besöksantalet inte ökat så här långt. Men det beror på coronapandemin enligt Malmborg som uppger att de ändå ligger "ungefär" i nivå med förra året nu.

– Det känns fantastiskt roligt att få en uppfräschning och en verksamhetsanpassning av lokalerna när vi har utökat med Internationella biblioteket här. På barnboksavdelningen har utlåningen ökat med 56 procent trots corona och det känns ju bra eftersom ambitionen var att öka barn- och ungdomslitteraturen, säger Jonas Naddebo.

Enligt biblioteksduon har den inledande kritikstormen mot ett minskat utbud av svensk skönlitteratur och sammanslagningen med Internationella biblioteket mojnat.

– Den ökade utlåningen av barnböcker och de nya samarbetena som finns här visar hur viktig flytten var. Det var en av sakerna vi ville komma åt. Ibland låter det som att biblioteken ska läggas ner men det är inte så. Nu renoverar vi och jag upplever att det finns en nytändning i organisationen, säger Jonas Naddebo.

NYTT. Här i barn- och ungdomsavdelningen ska det bli mini-bio och scen bland annat. Foto: Per Brandt

Så blir bibblan under renoveringen

Öppettider Kung-IB under renoveringen: mån, ons, tors klockan 14-18, lör kl 12-16. Selektivt öppet för förskolor på torsdagar. Selektivt öppet för riskgrupper mån och ons klockan 12-13.

Mångspråksmedierna kommer delvis delas upp på andra bibliotek och den mångspråkiga lånecentralen öppnas upp för privata lån.

Programaktiviteter i andra lokaler som konserter hos Västermalms församling, sagostunder på öppna förskolan med mera.

Stora Essingens öppettider blir från 5/10: mån och ons 10-17, tis kl 12-17, tors 12-19 från och

Visa merVisa mindre