Gemenskap. Målfirande med lag- och skolkamrater ur publiken under en match på Enskede IP i mitten av oktober. Foto: Ursula Dahlberg

Storpublik på Enskede IP när unga arrangerar matcher

Ett nytt fenomen har växt fram runt om i Stockholm. Inofficiella skolmatcher lockar hundratals, bland annat på Enskede IP. Kvällarna bjuder på glädje, kamp och folkfest – men också stök.

  • Publicerad 09:30, 5 nov 2021

Det är en fredagskväll i mitten på oktober. Skymningen har passerat och en guldgul måne är på väg upp över Enskede IP. Under de kommande timmarna avlöser fotbollsmatcherna varandra. Inga vuxna utöver fältassistenter, polis och ordningsvakter syns till.

Lag som Kärrtorps FC, Distra FC och SHRS Stars kämpar med rykande andedräkter. Bangers och fyrverkeripjäser bränns av. Planstormningarna är spontana glädjeyttringar med gruppkramar. Samtidigt spelas flera matcher runt om i hela stan.

– Utan internet hade vi inte fått den här spridningen, säger Andreas Lekare, operativ samordnare vi Globenpolisen.

Välorganiserat

Fenomenet med skolmatcher är inget nytt. Men tidigare drog matcherna inte lika mycket folk som de enligt polisen gjort nu under hösten. Det är också mer välorganiserat än förut, med både serie- och cupmatcher som läggs upp och får spridning via Instagram.

"Ungdomar som på egen hand organiserat och spelar fotboll är positivt och något vi vill stödja", skriver Jenny Johansson, enhetschef fältassistenterna Enskede-Årsta-Vantör i ett mejl till Mitt i.

Andreas Lekare är också inne på att det finns positiva effekter med fotbollen.

– Det är inte på något sätt svart eller vitt. Det är ett fenomen som för med sig både positiva och negativa aspekter. Att ungdomar rör på sig och träffas är ju inte ett polisiärt problem. Det är inget vi jobbar mot på något vis, säger han.

Storpublik skapar stök

Men de stora folksamlingarna, ibland uppåt 900 ungdomar och minimal vuxennärvaro, drar till sig en del stök. Andreas Lekare berättar att planstormningar, smällande av bangers och enstaka fall av misshandel och stölder förekommit.

Det är framför allt på Enskede IP som det har varit oroligt, medan matcher som spelats i Björkhagen och Gubbängen har varit lugna. För att få ner stöket har både polisen och fältassistenterna ökat sina insatser på plats, men också efterlyst större vuxennärvaro via sociala medier och skolplattformar.

Mitt i har varit i kontakt med två lag från söderort, som avböjt intervju.

Några av gymnasielagen

Cybers Lejon (Cybergymnasiet)

Distras FC (Distra gymnasium)

FC Fryshuset (Fryshusets gymnasium)

KGG FC (Kunskapsgymnaiet Globen)

KVG United (Kungsholmens västra gymnasium)

Kärrtorps FC (Kärrtorps gymnasium)

NTI Odenplan FC (NTI Handelsgymnasiet Stockholm)

SHRS Stars (Stockholms hotell- och restaurangskola)

S:t Eriks soldater (S:t Eriks gymnasium)

Thorildsplans fotboll (Thorildsplans gymnasium)

Östra FC (Östra Real)

Visa merVisa mindre

Skolfotbollsmatch. En av många matcher under Korpen Champions Stockholm Cup på Enskede IP. Foto: Ursula Dahlberg