Det här trädet finns i "porten" mot naturreservatet från Järvastaden. Foto: Läsarbild Privat

Stormfällda träd över stigar oroar: ”Livsfarligt”

Stormfällda träd som inte har tagits till vara utgör en säkerhetsrisk på flera ställen i Igelbäckens naturreservat . Det menar Örjan Unogård som varje dag promenerar i reservatet. – På några sekunder kan tragedin vara ett faktum, säger Örjan Unogård.

  • Publicerad 15:31, 6 apr 2019

Solnabon Örjan Unogård, 65, driver ett hunddagis i Ulriksdal, och varje dag rör han sig med hundarna inom Igelbäckens naturreservat. Nu slår han larm om att stormfällda träd finns nära spåren för motionärer på flera ställen i området.

Det är inte frågan om utan när träden faller ner.

Örjan Unogård

– Det är livsfarligt. Det mest skrämmande är att det finns träd som hänger över ett spår där det passerar förskolebarn i stort sett varje dag. På några sekunder kan tragedin vara ett faktum, säger Örjan Unogård.

– Jag tycker att det är lika farlig som om det skulle hänga en trasig elledning över spåren. Det är inte frågan om utan när träden faller ner. Reservatet är stort och det går inte att hålla efter hela skogen, men det måste vara säkert för barn och motionärer att röra sig längs de uppmärkta slingorna.

Alfrida ställde till det

Det är Solna och Sundbyberg som delar på ansvaret för skötseln av naturreservatet. Stormen Alfrida i vintras fällde många träd, berättar Solnas stadsträdgårdsmästare Nils Forsberg.

– Efter stormen har vi haft folk ute och tagit ner träd längs med stigarna. Vi har också fått felanmälningar på träd som vi inte har hittat när vi har varit ute och letat. I de fallen vet vi inte om det handlar om träd som vi redan har tagit ner eller träd som har fallit nyligen. Ofta är det knapphändiga uppgifter i felanmälningarna, så det är inte alltid lätt att hitta träden, säger Nils Forsberg.

Viktigt med detaljer

Till den som hittar träd som ser riskabla ut och gör en felanmälan till Solna stad ger Nils Forsberg rådet att lämna så mycket detaljer som möjligt.

– Foton är alltid till hjälp för oss och det är även bra att få en så detaljerad beskrivning så möjligt om var riskträden finns, säger han.

Fakta

Naturreservatet

  • Igelbäcken är ett kommunalt naturreservat med omväxlande natur med skog, öppen mark, bergknallar och sänkor. Det finns en rad stigar och motionsspår i området.
  • 169 hektar ligger på Solna stads mark, markägare är Vasakronan, Statens fastighetsverk, Västerjärva Exploatering AB, Solna kommun och Banverket.
  • 127 hektar av reservatet ligger på Sundbybergs stads mark, markägare är Vasakronan och Sundbybergs kommun.
  • I naturreservatet finns fem olika spår på 2,5 km, 5km, 7 km, 10 km och 15 kilometer. De tre kortare går på Sundbybergssidan och de två längre fortsätter inpå Solnas mark.
Visa merVisa mindre