Storklubbarnas dragningskraft hot mot de små

Stans småklubbar brottas med att knattespelare söker sig till storklubbarna, något som kan leda till att hela lag tvingas lägga ner. Essinge IK gör en satsning för att hejda spelarflykten. Och klubben är inte ensam. Även de andra mindre fotbollsklubbarna i innerstan känner av problemet, det visar Lokaltidningen Mitt i:s rundringning.

  • Publicerad 07:00, 2 sep 2018

Essinge IK med Essingeöarna som främsta upptagningsområde har i dag tolv lag och drygt 300 spelare i Sankt Eriks-Cupen. Men spelartapp till storklubbarna är ett ständigt hot som riskerar att slå ut en hel årskull om truppen är tunn.

Det är inget nytt fenomen att små lokala klubbar förlorar spelare till storklubbar som BP, Hammarby, AIK och Djurgården. Men åtminstone Essinge IK har sett att det börjar gå allt längre ner i åldrarna.

– Det känns så dumt när barn åker över hela stan när vi har Essinge IP här, säger Emil Didriksson, tränare.Nu gör Essinge IK en satsning för att kunna behålla sina spelare på ön upp i högre åldrar.

Alla klubbar känner igen problemet

Lokaltidningen Mitt i har ringt runt till sju andra innerstadsklubbar och alla känner, i olika grad, igen sig i Essinge IK:s situation. Samtliga har upplevt eller upplever att verksamheten försvåras av att spelare redan i unga åldrar lämnar för att gå till de stora – AIK, BP, Hammarby och Djurgården.

Värtans IK, Östermalm/Hjorthagen

Johanna Ankarcrona, knattefotbollsansvarig: ”Det här är ett problem som nog alla mindre klubbar känner igen. Ett lag behöver bra sammanhållning, då kan de klara sig länge. Vi har ett P99-lag som är ett exempel på det. Och i de äldre årskullarna får vi ibland spelare som kommer tillbaka till oss från större klubbar.”

Lag i S:t Eriks-Cupen: 20. Spelare i S:t Eriks-Cupen: Drygt 300.

Norrtulls SK, Norrmalm/Vasastan

David Mattsson, ungdomsansvarig: ”Det är inte ett jättestort problem för oss att vi tappar till storklubbar, men det är ofta snack bland spelarna. Namnen lockar. På tjejsidan har vi lite svårare då de är färre och det är svårare att nivåindela. Vi hade ett hopslaget 02- och 03-flicklag förra året, men några som ville satsa mer sökte sig till större klubbar så det lades ner. Nu är 04:orna det äldsta flicklaget vi har.”

Lag i S:t Eriks-Cupen: 44. Spelare i S:t Eriks-Cupen 730.

Mariebergs SK, Kungsholmen

Konrad Lundberg, ordförande: ”Vi känner mycket väl till problemet. Man kan tappa hela årskullar, ibland i ganska unga år. Vi har slagit ihop 09:or och 10:or till ett lag nu.”

Lag i S:t Eriks-Cupen: 5. Spelare i S:t Eriks-Cupen: Knappt 100.

Stadshagen Vasalund IF, Kungsholmen

Stadshagens IF fusionerades med Solnaklubben Vasalunds IF för ett par år sedan och lagen på Kungsholmen spelar sedan dess under namnet Stadshagen Vasalund IF. Anledningen var bland annat att klubben hade problem med spelartapp till större klubbar, berättar Babar Rehman, ekonomi- och turneringsansvarig i Vasalunds IF.

Lag i S:t Eriks-Cupen: 10. Spelare i S:t Eriks-Cupen: Cirka 150.

Reymersholms IK, Södermalm

Bengt Barck, sportchef: ”Vi har haft jätteproblem med det här, men nu försöker vi ändra på det genom att se till att erbjuda rikligt med träningstillfällen och att hålla igång i stort sett året runt och ha träningsläger och cuper.”

Lag i S:t Eriks-Cupen: 36. Spelare i S:t Eriks-Cupen: Cirka 500.

IF Söderkamraterna, Södermalm

Joakim Lublin, ordförande: ”Vi ser det här i alla åldrar hela tiden. Redan när de börjar spela hos oss är det några som börjar prata om Hammarby, i vårt fall, och senare går några dit. När ett par toppspelare slutar kan konsekvensen bli att laget läggs ner. Ibland får vi spelare därifrån också, vi och Hammarby erbjuder ju lite olika saker. Vi satsar också på bra träningar, men kanske är lösningen inte att breddklubbarna tar efter de stora och försöker kopiera det de gör. Det kanske bara spär på det här att alla spelar fotboll för att utvecklas till bra fotbollsspelare, och inte bara för att det är kul. Tänk om storklubbarna skulle sluta hetsa med utvecklingslag i stället, då kanske barnen skulle sluta sukta efter det.”

Lag i S:t Eriks-Cupen: 9. Spelare i S:t Eriks-Cupen: Cirka 200.

Högalids IF, Södermalm

Kenneth Kasper, ordförande: ”Vi känner absolut igen problemet och har tänkt på det jättemycket. Dåliga träningsförutsättningar är en svårighet för många småklubbar. Vi hade bara grusplan tidigare, då blev vi av med spelare när de var 8 år, och vi kommer sällan upp till 11-mannaspel med våra lag.”

Lag i S:t Eriks-Cupen: 6. Spelare i S:t Eriks-Cupen: Knappt 100.