Fotbollsföräldrar kan vara ett problem. Pojken på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Mostphotos

Storklubbarna agerar mot gapiga föräldrar

Var tredje barn i ungdomsfotbollen funderar på att sluta spela fotboll på grund av överengagerade föräldrar som pressar för hårt eller högljutt kritiserar unga domare och ledare. Nu har AIK, Hammarby och Djurgården tagit fram en gemensam uppförandekod för alla fotbollsföräldrar i Sverige.

  • Publicerad 11:44, 5 jun 2017

– Våra barns idrottande ska vara en positiv upplevelse både på och utanför planen och därför behöver vi tillsammans ta ansvar för att vi skapar den trygga miljön. För klubben, för sporten, men framför allt för barnens skull, säger Max Bergander, värdegrundsansvarig hos AIK Fotboll.

Problemet med föräldrar som inte kan hålla känslorna i styr är alarmerande. Ett av tre barn överväger att sluta spela fotboll – av den anledningen. Det visar en undersökning som SSI har gjort på uppdrag av Volkswagen.

Gemensam uppförandekod

För att komma till rätta med problemet har AIK, Djurgården och Hammarby, tillsammans med Volkswagen, tagit fram Fotbollskoden – en gemensam uppförandekod för fotbollsföräldrar som ska verka för en positiv kultur runt barn- och ungdomsfotbollen.

– En del av vår värdegrund är så klart riktad mot hur våra föräldrar agerar, och för att tydliggöra deras ansvar har vi tagit fram ett dokument som beskriver hur våra de ska stötta sitt barn i vardagen, inför, under och efter träning och match. Fotbollskoden hjälper oss att förankra dokumentet och göra vår ungdomsfotboll ännu starkare, säger Peter Kleve, föreningschef på Hammarby Fotboll.

Till för alla föreningar

Fotbollskoden som storklubbarna har utvecklat utifrån sina egna uppförandekoder och värdegrunder är till för alla Sveriges föreningar som inte har egna eller färdigutvecklade uppförandekoder för föräldrar. Så hör lyder den: ”Jag som som förälder ska göra mitt yttersta för att stötta mitt barn, andras barn, ledare, domare, funktionärer och föräldrar i samband med träningar och matcher – genom ett positivt engagemang.”

Enligt undersökningen som SSI genomförde upplever 75 procent av fotbollsföräldrarna själva att problemet med överengagerade föräldrar ligger på samma nivå som tidigare eller till och med har ökat de senaste åren. Dessutom uppger de att en av fyra domare eller ledare har slutat på grund av problemet.

Handlar om glädje – inte prestation

Syftet med Fotbollskoden är framför allt att höja medvetandegraden hos fotbollsföräldrar om att deras barns idrottande ska vara en positiv upplevelse både på och utanför planen. Och att barn spelar fotboll för att det är kul och för att de vill – det ska inte handla om deras prestation eller föräldrarnas förväntningar utan om barnens glädje.

Djurgårdens huvudtränare Özcan Melkemichel är positiv till Fotbollskoden.

–  Barn spelar fotboll för att de tycker det är roligt och för att bevara den glädjen gäller det att vuxna ledare och förädlar påminns om att när barn spelar fotboll så handlar det om deras kärlek till fotbollen. Därför är det självklart för oss att påminna våra föräldrar en gång till om att deras positiva engagemang är ovärderligt, och att stå bakom Fotbollskoden, säger han.