Bygga. Företaget skulle bygga på en markbit på platsen där Täby Galopp låg förr. Foto: Lotten Engbom/Mostphotos

Storföretag hoppar av bygge i Täby Park – oroliga för marknaden

Ett väletablerat bygg- och entreprenadföretag vann en markanvisning i Täby Park och skulle bygga ett halvt kvarter. Men företaget ser stora risker på bostadsmarknaden och drar sig ur.

  • Publicerad 16:56, 4 dec 2017

Företaget Wästbygg, ett bygg- och entreprenadföretag, har varit inblandade i projektet i knappt ett år. De skulle bygga cirka 75 lägenheter på en markbit som i dagsläget ägs av Täby kommun i nya området Täby Park.

– Nu under hösten har vi gått igenom projekt och gjort stresstester på var marknaden är på väg, säger Jörgen Modig, regionschef öst på Wästbygg projektutveckling.

– Vi skulle ha tecknat ett juridiskt bindande avtal med kommunen, men i samband med det har vi bedömt att riskerna är väldigt stora för att priserna på bostadsmarknaden faller,

Enligt honom är det höga entreprenadspriser, från de företag som skulle bygga åt dem.

– Priserna har gått upp väldigt kraftigt inom entreprenadmarknaden för det har varit gyllene tider. Det i kombination med sjunkande priser bedömde vi som för hög risk.

"Sett en nedgång"

Men några gyllene tider på bostadsmarknaden bedömer företaget inte att det blir framöver.

– Nej, absolut inte. Min bedömning är att det kommer bli värre. Vi har sett en nedgång på fem till 15 procent. Tittar du inne i stan är det kanske upp emot 15 procent, ju längre ut du kommer brukar det vara en fördröjning, säger Jörgen Modig.

– I dagsläget bedömde vi att det var osäkert att kliva in nu och skriva på ett bindande avtal. Den dagen vi ska sälja kanske bostadspriserna sjunkit med 20-25 procent och då kanske man tvingas genomföra som ett förlustprojekt. Nu vet ingen hur djup den här svackan blir.

Nu har företaget lämnat tillbaka markanvisningen, efter att ha fört dialog med Täby kommun om markpriset.

– Vi har kommit överens om ett pris för ett år sedan och nu ser vi att det är en prisnedgång, då ville vi omförhandla, men det sa kommunen nej till. Då fanns det inget alternativ än att lämna tillbaka den här markbiten, säger Jörgen Modig.

Företaget jobbar dock kvar i Täby med ett projekt i Östra Roslags-Näsby.

Kommunen inte jätteoroliga

Enligt Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande, är det inga fler företag som hoppat av.

Hur mycket problem skapar det för er?

– Det är inget som vi blir jätteoroliga över. Vi har haft en markansvisningstävling och det fanns flera intressenter. Vi har ännu inte antagit detaljplanerna, så det finns gott om tid att hitta en köpare till den marken, säger Johan Algernon.

Funderar ni på att se över markpriserna med rådande bostadsmarknad?

– Markpriserna sätts av marknaden. Det är svårt att säga, men jag tror att man ska ha lite is i magen och se vad som händer under nästa år. Det skrivs väldigt mycket om det, men sedan läste jag för några dagar sedan att när beslutet om höjt amorteringskrav kom skapade det ett visst lugnt.

Har ni sålt mycket mark redan?

– Om man tar hela Täby Park tror jag att kommunen äger 18 procent av det totala området. Vi har en hel del mark kvar. Vi följer utvecklingen och har dialog med många olika bostadsutvecklare.

Kan kommunen stå med massa mark som ingen vill bygga på?

– Nej, jag tror inte vi kommer hamna i det läget. Det är en marknad som går upp och ner. Det är klart att förutsättningarna ändras, men vi har en flexibilitet i vår planering och det är ett område som tar 20-30 år att bygga.