Tor Svae i Ivar Los park som just nu byggs om till temalekplats. Det här blir Tor Svaes sista jobb på Söder. Konstnären är inte nöjd med hur staden sköter hans parker. Foto: Karoline Montero Araya

Storbråk om Södermalms populära temalekparker

Konstnären bakom Söders populära temalekplatser rasar mot stadsdelens skötsel av parkerna. Ivar Los lekpark blir Tor Svaes sista jobb på Söder. ”Från och med nu borde man bara bygga humorfria lekhagar på Söder”, säger han.

  • Publicerad 15:01, 5 apr 2017

Ingen med ungar lär ha missat de två temalekparkerna signerade Tor Svae på Söder och i Sjöstan. Bryggartäppan och Anders Franzéns park är oerhört populära och drar till sig barnfamiljer från hela stan.

Just nu byggs en tredje lekplats av Tor Svae i Ivar Los park, men trots att Södermalm ska fortsätta att satsa på just temalekplatser blir det här konstnärens sista jobb här.

Södermalmsborna har sagt sitt: så blir nya Ivar Lo:s park

"Riv Anders Franzéns park"

Han är ”vansinnigt kritisk” till hur Södermalms stadsdelsförvaltning sköter om hans skapelser, särskilt Anders Franzéns park, som han anser tillåts förfalla.

Små fönsterrutor som slagits sönder ersätts inte, klotter målas inte över, flisor och spikar sticker ut.

– De bygger jättefina parker men vill inte underhålla dem. Den här parken behöver ses om varje vecka så att det inte händer barnen något men stadsdelen gör ingenting, säger Tor Svae.

Sjöstans populära lekplats anmäld: "Farlig för barn"

Han medger att det är mer resurskrävande att sköta hans lekparker jämfört med en vanlig lekplats. Men har inte stadsdelen råd med det borde man inte heller satsa på temalekplatser, anser han.

– Mitt förslag är; riv Anders Franzéns varv och sätt upp en humorfri, urtrist lekhage som inte behöver underhållas istället. Jag kommer inte göra fler lekparker på Södermalm, säger Tor Svae.

Anders Franzéns park får förfalla anser Tor Svae, konstnären bakom det lilla varvet. Föräldrar vill stötta den populära lekplatsen, men hur är ännu inte klart. Foto: Andreas Jennische

Kenneth Kempendahl, stadsmiljöchef på Södermalms stadsförvaltning, vill inte kommentera Tor Svaes kritik men han tillbakavisar att stadsdelen skulle ha sparat in på underhållet av Anders Franzéns park. Däremot har man stora problem med skadegörelse i parken.

– Sen är den här parken väldigt speciellt byggd med många lösa föremål och här ser vi över säkerheten, säger han.

Föräldrar vill fixa parken

Även föräldrar har reagerat på lekparkens skick. För att stötta Franzéns lilla varv har Söderbon Gustav Lenninger startat en stödförening till parken. Målet är att kunna betala någon för att se om lekplatsen, kanske genom crowdfunding.

Kenneth Kempendahl hoppas få föräldrars och grannars hjälp att hålla koll på parken.

– Vi vill gärna samverka. Det är bara positivt om de vill hålla ett vakande öga på parken och rapporterar in sånt som är trasigt, säger han.

Bryggartäppan har inte utsatts för lika mycket förstörelse som Anders Franzéns park, troligen för att fler bor precis intill parken. Foto: Stockholms stad

Snart är Ivar Los temalekplats klar. Foto: Karoline Montero Araya

Tors temalekplatser på Söder

De här temalekplatserna på Söder står Tor Svae bakom:

Bryggartäppan. En lekplats vid Gotlandsgatan som inspiererats av de miljöer som skildras i Per Anders Fogelströms roman "Mina drömmars stad". Invigdes i juni 2012.

Anders Franzéns park. En lekplats vid Henriksdalshamnen i Hammarby sjöstad som inspirerats av Anders Franzén som hittade Vasaskeppet och den gamla varvsmiljön som tidigare funnits på platsen. Parken invigdes i september 2014.

Ivar Los park. En ny lekplats med temat "Landet och staden" byggs just nu. Den möttes först av protester från kulturpersonligheter på Mariaberget. Ska vara klar i sommar.

Visa merVisa mindre