Tappade. Moderaterna har tappat rejält med röster både i kommunval och riksdagsval i de hittills räknade valdistrikten i Hammarby-Skarpnäck. Miljöpartiet har tappat kraftigt i kommunvalet, men har lokalt gått framåt starkt i riksdagsvalet. På bild Johan Brege (M) och Ewa Larsson (MP). Foto: Sacharias Källdén/Privat/Björn Dalin

Stora tapp för M och MP i Hammarby-Skarpnäck

I kommunvalet har både Miljöpartiet och Moderaterna tappat kraftigt i de hittills räknade distrikten. Miljöpartiet har dock gått fram starkt när det gäller hur stadsdelsborna röstat i riksdagsvalet.

  • Publicerad 14:21, 12 sep 2022

I valet till kommunfullmäktige har Miljöpartiet tappat kraftigt i flera valdistrikt lokalt i Hammarby-Skarpnäck. Samtidigt har de gått framåt stort när det gäller hur folk röstat i riksdagsvalet. Stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson (MP), vill inte kommentera kommunvalet med tanke på att valresultatet ännu inte är klart.

– Det allra viktigaste för mig nu är att MP finns kvar i riksdagen. I valrörelsen upplevde jag lokalt hur folk som annars röstar på S, Fi eller V skulle separera sina röster till förmån för Miljöpartiet, säger Ewa Larsson (MP).

Skiftar

Hon fortsätter:

– Majoriteten i stadshuset brukar skifta vid varje val. Hur resultatet blir nu vet vi först när alla röster är räknade.

Även M har tappat kraftigt i de hittills räknade distrikten men både i kommunvalet och riksdagsvalet. Moderaternas gruppledare Johan Brege tror att M:s öppning för Sverigedemokraterna i en regering kan ha spillt över även på hur folk röstat lokalt till kommunfullmäktige.

– Det är det intryck jag fått när jag talat med många i valrörelsen. Rikspolitiken blandas ofta ihop lokalpolitiken, säger Johan Brege.

"Det lovas väldigt mycket"

Men även Moderaternas samarbete med Milljöpartiet i staden har folk han talat med i Hammarby-Skarpnäck vänt sig emot.

– Det handlar om trafikfrågor. Man tycker att MP:s politik gör det svårare för bilister, förklarar han.

Vad en ny majoritet med S i förarsätet skulle innebära lokalt i Hammarby-Skarpnäck har Brege svårt att sia om.

– Ingen aning. Av erfarenhet lovas väldigt mycket i valrörelsen. Det beror också på vilka man i så fall får med sig majoriteten, säger han.

Lägre valdeltagande

I Stockholms kommun hade valdeltagandet när alla distrikt ännu inte var räknade fallit från 80,6 procent i valnattsräkningen 2018 till 77,6 procent i år. I Östra Söderort från 78,1 procent till 75,1 procent.

Målet: Fältassistenter och bemannade parklekar vid valvinst

Kommunvalet - preliminärt resultat

S: 29,2 procent (22,30)

M: 18,7 procent (20,98)

V: 14,9 procent (13,03)

L: 8,2 procent (10,07)

MP: 6,1 procent (8,33)

SD: 7,9 procent (7,96)

C: 6,8 procent (7,89)

KD: 3,9 procent (5,05)

Fi: 1,2 procent (3,30)

Övr: 2,9 procent (1,08)

Fotnot: Resultatet från 2018 inom parentes.

Visa merVisa mindre