I valet till kommunfullmäktige har Miljöpartiet tappat kraftigt i flera valdistrikt lokalt i Hammarby-Skarpnäck. Samtidigt har de gått framåt stort när det gäller hur folk röstat i riksdagsvalet. Stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson (MP), vill inte kommentera kommunvalet med tanke på att valresultatet ännu inte är klart.

– Det allra viktigaste för mig nu är att MP finns kvar i riksdagen. I valrörelsen upplevde jag lokalt hur folk som annars röstar på S, Fi eller V skulle separera sina röster till förmån för Miljöpartiet, säger Ewa Larsson (MP).

Skiftar

Hon fortsätter:

– Majoriteten i stadshuset brukar skifta vid varje val. Hur resultatet blir nu vet vi först när alla röster är räknade.

Även M har tappat kraftigt i de hittills räknade distrikten men både i kommunvalet och riksdagsvalet. Moderaternas gruppledare Johan Brege tror att M:s öppning för Sverigedemokraterna i en regering kan ha spillt över även på hur folk röstat lokalt till kommunfullmäktige.

– Det är det intryck jag fått när jag talat med många i valrörelsen. Rikspolitiken blandas ofta ihop lokalpolitiken, säger Johan Brege.

"Det lovas väldigt mycket"

Men även Moderaternas samarbete med Milljöpartiet i staden har folk han talat med i Hammarby-Skarpnäck vänt sig emot.

– Det handlar om trafikfrågor. Man tycker att MP:s politik gör det svårare för bilister, förklarar han.

Vad en ny majoritet med S i förarsätet skulle innebära lokalt i Hammarby-Skarpnäck har Brege svårt att sia om.

– Ingen aning. Av erfarenhet lovas väldigt mycket i valrörelsen. Det beror också på vilka man i så fall får med sig majoriteten, säger han.

Lägre valdeltagande

I Stockholms kommun hade valdeltagandet när alla distrikt ännu inte var räknade fallit från 80,6 procent i valnattsräkningen 2018 till 77,6 procent i år. I Östra Söderort från 78,1 procent till 75,1 procent.

https://www.mitti.se/nyheter/faltassistenter-och-bemmanade-parklekar-vid-valvinst/repvil!wheb4phw8VI6mryZ1q8MYg/