Stora Skuggans 4H-gård får 100 000 kronor mer i bidrag efter ovanligt nämndbeslut

Stora Skuggans 4H-gård får 100 000 kronor mer i föreningsbidrag. Detta sedan den nya politiska majoriteten på Östermalm gått emot den egna förvaltningen.

  • Publicerad 14:32, 17 dec 2014

Stora Skuggans 4H-gård fick 400 000 kronor i föreningsbidrag förra året. I år ville Östermalms stadsdelsförvaltning ge samma summa.

Men den nya rödgröna majoriteten i Östermalms stadsdelsnämnd tycker 400 000 kronor är för lite. Under nämndens möte i går kväll, fattades därför beslutet att ge gården ytterligare 100 000 kronor i bidrag.

– Det är viktigt att vi ger stöd så att 4H-gården kan fortsätta sitt dagliga arbete och möte det ökande intresse för verksamheten som vi sett de senaste åren, förklarade Maria Antonsson (MP).

Ovanligt beslut

Det är sällan som Östermalms stadsdelsnämnd går emot ett förslag som arbetats fram av tjänstemännen på förvaltningen. Men igår inträffade just det.

Miljöpartiet, vänsterpartiet och socialdemokraterna beslutade att Stora Skuggans 4H-gård ska få 500 000 kronor i föreningsbidrag för 2014. Ett beslut som fick oppositionen att reagera och tidigare ordföranden Therese Carlborg (M) att ifrågasatte nämndens beslut:

– Vi vill veta var ni hittar de pengarna? Vilken verksamhet skär ni ned på, för att kunna ge det ökade anslaget?

Under den korta debatt som följde fick oppositionen inte svar på sin fråga. Däremot försäkrade majoriteten att det finns pengar att ta av.

– Vi har ett överskott på 14 miljoner kronor, så det är ingen som blir lidande, svarade Maria Antonsson (MP).

Populärt utflyktsmål

Stora Skuggans 4H-gård har 550 medlemmar, varav cirka 200 inom stadsdelsområdet. Gården har verksamhet för psykiskt och fysiskt handikappade och är ett populärt utflyktsmål för skolor och barnfamiljer under alla dagar i veckan.

Gården hade ansökt om 650 000 kronor i föreningsbidrag, för att inte bara fortsätta utan även utveckla verksamheten.

Östermalmsnytt har inte lyckats komma i kontakt med ansvariga på gården för en kommentar.