– Jag tror många är rädda, säger Miad Khalili, 33 år.

Hon är från Vårberg, ett område där många fortfarande är ovaccinerade, och känner igen hur diskussionerna gått i hennes egen släkt och familj.

– I min släkt är det ungefär 50/50 vilka som vaccinerar sig. Det handlar om okunskap och rädsla för vilka effekter vaccinet kan ge på sikt. Jag tänkte så själv först, men sedan läste jag på, säger hon.

Hon har redan tagit sin första spruta och nu ska hon ta dos två. Att vaccinbussen finns på plats i Skärholmens centrum tror hon gör stor skillnad.

– Bussen är toppen. Jag har själv skjutit upp min spruta för att det är svårt att boka tid. Här är det drop-in så då blev det av. De borde ha en buss i Vårberg också, säger hon.

Stor skillnad mellan stadsdelar

Hur folk ser på covidvaccinering skiljer sig åt mellan Skärholmens olika delar. I norra Sätra är 69,4 procent av befolkningen över 16 år fullvaccinerade, motsvarande siffra i östra Vårberg är endast 48,4. Medan siffrorna Skärholmens centrum och Bredängs Allé ligger någonstans mittemellan.

Jämfört med grannstadsdelen Hägersten är vaccinationsgranden låg i Skärholmen. I exempelvis Axelsberg är den lägsta siffran 71 procent och den högsta 83.

Region Stockholm är väl medvetna om läget och har därför riktat sina insatser till områden där vaccinationstäckningen är lägre. Ett exempel är vaccinbussen som kommer till Skärholmen varje fredag och lördag.

Sjuksköterskan Kersti Urdal har jobbat i bussen sedan den kom till Bodholmsplan för några veckor sedan. Och hon märker hur intresset för att vaccinera sig ökar.

– Det är fler och fler som kommer hit. Idag har det kommit runt 40 stycken. Många uppskattar att det är drop-in, säger hon.

En förbipasserande kvinna som inte kan svenska blir nyfiken på vaccinbussen. Hon ringer upp sin son som får översätta via telefonen när hon pratar med Kersti Urdal. Kvinnan undrar om det är farligt att vaccinera sig och sjuksköterskan svarar att det är infektionen som är farlig, inte vaccinet. Då ställer hon sig i kön för att få sin spruta.

Vill kunna resa

Alex Lundquist, 43 år, från Bredäng har just tagit sprutan och sitter och väntar sina 15 minuter innan han är redo att gå.

– Jag har redan haft covid, det var ungefär som en förkylning. Jag tar sprutan nu för att jag ska resa, jag ska till Italien och titta på fotboll, säger han.

Även Skärholmsbon Fatima Ali Noor, 76 år, tar sprutan för att hon ska resa. Men någon effekt tror hon inte att själva vaccinet har.

– Jag är tvungen att ta sprutan för att jag ska resa till Somalia. Annars hade jag aldrig tagit den. Jag är troende och om gud har bestämt sig för att jag ska få covid så kommer jag att få det, det spelar ingen roll med vaccin, säger hon.

Ute där folk rör sig

Regionen vidtar även andra åtgärder för att öka vaccinationerna.

– Vi samarbetar med trossamfund och med andra aktörer från civilsamhället för att tillsammans göra det enkelt att vaccinera sig. Vi är övertygade om att det är viktigt att finnas där livet pågår och nå ut med fakta och information från flerspråkiga hälsoinformatörer, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Även Skärholmens stadsdelsförvaltning jobbar för att öka vaccinationsgraden genom att medborgarvärdar har fått samma utbildning som regionens hälsoinformatörer.

– De är där folk rör sig som vid tunnelbanan och i olika centrum och informerar och kan svara på frågor. De kan även hjälpa till med tidsbokning om folk vill vaccinera sig, säger stadsdelsdirektör Patrik Åhnberg.