Sticker ut. Grönkullaskolan i Rissne har lägst andel elever som går ut nian med betyg i samtliga ämnen. Arkivbild. Foto: Ulrica Andersson

Stora skillnader i slutbetyg mellan Sumpans skolor

Andelen niondeklassare med fullständiga betyg skiljer sig kraftigt åt mellan Sundbybergs skolor. Sämst är läget på Grönkullaskolan.

  • Publicerad 15:57, 20 jun 2022

Förra året gick 82,6 procent av niondeklassarna på Sundbybergs skolor ut med minst godkänt i samtliga ämnen. Bland de kommunala skolorna var andelen 70,4 procent, bland de enskilda 91,4. Högst var andelen på Viktor Rydbergs skola, med 96,2 procent av eleverna.

I andra änden hittar vi Grönkullaskolan. Där uppnådde 57,7 procent av niorna kraven i samtliga ämnen.

Mitt i:s bevakning av valet 2022

Samtidigt fick ännu färre Grönkullaelever godkänt för några år sedan. 2016 gick endast var fjärde nia ut med fullständiga betyg. Sedan dess har andelen ökat för varje läsår, med undantag för fjolårssiffran som var lägre än 2020 års 66,7 procent.

– Vi ska upp ännu högre och med de insatser vi går in för nästa läsår tror vi definitivt att vi kommer att göra det på sikt, säger rektorn Ulrika Nimstrand.

Många rektorsbyten

En orsak till det historiskt låga snittet, enligt henne, är att skolan har tagit emot många nyanlända elever. Men Ulrika Nimstrand, som började på jobbet i Rissne i fjol, anser också att det behövs mer stabilitet.

– Det har varit många rektorsbyten på senare år. Men vi som sitter här nu är här för att stanna.

Skolgårdarna krymper – här har eleverna minst yta per elev

I höstas införde Grönkullaskolan mobilförbud på lektionstid, en av flera åtgärder som Ulrika Nimstrand upplever har elevernas fokus på sistone. Det satsas också mer på elevaktiviteter över årskursgränserna – och på att köpa in sällskapsspel.

– Man har börjat umgås mer, vilket har gjort att vi finner ett större lugn.

Vad behövs härnäst?

– Mer utbildad personal. Vi behöver ha fler behöriga fritidsledare, fritidspedagoger och socialpedagoger.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här får Stockholms ukrainare kläder, mat och vänner

Nyheter Nyöppnat center i Solna business park 18 000 ukrainare har flytt till Stockholm under våren. Nu välkomnas de till ett nyöppnat center i Solna. – Vi möter människor i kläder som de flytt i, säger volontären Sven Bergland.måndag 4/7 6:15

Sverige mot Brasilien på Friends blev rekordmatch

Nyheter Över 35 000 sålda biljetter - så många kom till läktarna Under tisdagskvällen EM- genrepade det svenska damlandslaget mot Brasilien på Friends Arena. Mängder av biljetter hade sålts och matchen blev också historisk med ett nytt publikrekord.tisdag 28/6 11:59

Marabouparken klassat som byggnadsminne

Nyheter Beslut. Grattis Marabouparken – nu ett byggnadsminne. Parken beskrivs av länsstyrelsen som en av landets främsta i sitt slag.tisdag 28/6 10:12