Trots tydliga skyltar så låter många hundägare sina hundar springa fritt. Foto: Läsarbild

Stora problem med okopplade hundar på Ålstensängen

Reglerna är glasklara: hundar ska hållas kopplade på Ålstensängen. Trots det låter ägare dem springa fritt. De skyltar som staden satt upp rivs till och med ner. Nu har flanörer tröttnat på lösa hundar. – Jag är hundrädd och tycker att det är obehagligt, säger Ann-Katrin Walstam.

  • Publicerad 05:33, 25 mar 2020

”Passar det inte så gå någon annanstans”, ”Du är ett psykfall, försvinn”, ”Du måste vara outbildad och har väl inte ens gått i grundskolan”. 

Anna-Karin Walstam promenerar dagligen på Ålstensängen och vill att hundägarna följer reglerna. Foto: privat.

Det finns ingen hejd på oförskämdheterna som Ann-Katrin Walstam,71,  stundtals tvingas utstå när hon säger till vissa hundägare på Ålstensängen att koppla sina hundar.

– Jag har till och med tvingats polisanmäla en incident, säger hon.

Skyltar rivs ner

Skyltar om att hundar ska vara kopplade rivs ner. Den här sitter fortfarande uppe. Foto: Läsarbild.

Reglerna är tydliga. Hundar i Stockholm ska hållas kopplade på offentlig plats med undantag av de områden där kommunen anordnat hundrastplatser. Trots det är det är det fri lek för många av djuren.

Hundägare använder Ålstensängen och strandpromenaden från Alvik till båtvarvet i Ålsten som rastplats. Och de skyltar som Bromma stadsdelsförvaltning sätter upp tas bort.

– Vår informationsskylt vid Ålstensängen gällande att hundar ska hållas kopplade på offentlig plats rivs ofta ner, säger Carina Popovski, parkingenjör. 

Vad gör ni åt den här problematiken? 

– Vi sätter upp nya samt ser över vilka andra informationskanaler vi kan nå ut via, exempelvis Facebook och lokala tidningar. Fortsättningsvis ska hundar hållas kopplade på offentlig plats, inklusive Ålstensängen. I närheten finns flertalet hundrastområden, säger hon.  

Svårt för hundrädda

Flera klagomål har inkommit gällande okopplade hundar på Ålstensängen. Här springer de fritt, trots tydliga skyltar. Foto: Läsarbild.

För Ann-Katrin Walstam, som dagligen promenerar längs ängen och vid stranden, har situationen blivit ohållbar.

– Jag har blivit påhoppad av hundar och är därför hundrädd. När man då ber att ägarna ska koppla hundarna så blir jag oförskämt bemött, ibland på ett obehagligt sätt, säger hon och fortsätter: 

– Det finns jättemånga bra hundägare, det vill jag poängtera. Det är inte de jag vänder mig emot. Jag tycker bara att man ska visa hänsyn.