Samtalen om hur Jakobsbergs stadskärna ska utvecklas har förts mellan kommun, näringsliv och Citycon i nästan två års tid.

Förslaget som nu presenterats är centrumägarens egen vision.

– Vi vet att det finns andra idéer, så låt oss sätta oss ner och prata om det, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingsdirektör vid Citycon.

Nytt och upprustat

Medan Barkarby handelsområde är "en regional motor" vill hon att Jakobsbergs centrum ska vara "den lokala motorn". Hon tycker att det finns ett aktivt liv där redan i dag, men att miljön är föråldrad.

– Vissa saker tycker vi att man borde bygga nytt för att åtgärda, läka ihop och göra tryggare. Andra delar tycker jag att vi rustar upp i stället.

Ett område som Citycon pekar ut som otillgängligt är Riddarparken. Där föreslås en mer öppen och inbjudande torgyta, samt ett kulturhus.

Jag noterar på skissen att kulturhuset heter Falken?

– Vi tror att det är jätteviktigt att bygga vidare på historien. Falken bio har varit närvarande så otroligt länge, det är en del av områdets identitet och vi vill förstärka den.

Häftigare lägenheter

Sedan tidigare är det klart att kommunen vill samlokalisera all sin verksamhet till Jakobsbergs centrum. Det nya kommunhuset – som bland annat sagts kunna hamna på Kvarnvingevägen – placeras i Citycons tappning mitt i centrumsmeten.

– Vi kan inte gå ut med ett belopp men vi står bakom våra förslag och är villiga att satsa på rejäla investeringar för att rusta upp centrum, säger Veronica Palmgren.

I förslaget nämns också bostadskvarter som riktar sig till "nya målgrupper".

– Jag skulle gärna se lite häftigare lägenheter, kanske studiolägenheter, och skulle också vilja ha fler lägenheter anpassade för flerbarnsfamiljer.

Något exakt datum för när allt nytt kan vara på plats är inte satt, men enligt Veronica Palmgren talar vi om ungefär en tioårig resa.

– Men vi hoppas att redan nästa år se de första stegen i att rusta upp stråken, och förhoppningsvis även en del nyinvigningar.