Nytt kommunhus. År 2030 kan tjänstemän och politiker ha glädjen att blicka ut över centralortens hjärta från denna byggnad. Foto: BSK Arkitekter/Ellinder Sten/TMRW

Stora planer för Jakobsbergs centrum

Jakobsbergs centrum ska uppgraderas. Ägaren Citycon har nu tagit fram ett förslag med bland annat kulturhus och ett nytt kommunhus. Stadspark och fräschare handelsstråk finns också med i planerna.

  • Publicerad 11:56, 27 nov 2020

Samtalen om hur Jakobsbergs stadskärna ska utvecklas har förts mellan kommun, näringsliv och Citycon i nästan två års tid.

Förslaget som nu presenterats är centrumägarens egen vision.

– Vi vet att det finns andra idéer, så låt oss sätta oss ner och prata om det, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingsdirektör vid Citycon.

Nytt och upprustat

Medan Barkarby handelsområde är "en regional motor" vill hon att Jakobsbergs centrum ska vara "den lokala motorn". Hon tycker att det finns ett aktivt liv där redan i dag, men att miljön är föråldrad.

– Vissa saker tycker vi att man borde bygga nytt för att åtgärda, läka ihop och göra tryggare. Andra delar tycker jag att vi rustar upp i stället.

Riddarparken 2.0. Här ser vi det föreslagna kulturhuset, färgglatt och med en blinkning till den i dag igenbommade biografen Falken. Foto: BSK Arkitekter/Ellinder Sten/TMRW

Ett område som Citycon pekar ut som otillgängligt är Riddarparken. Där föreslås en mer öppen och inbjudande torgyta, samt ett kulturhus.

Jag noterar på skissen att kulturhuset heter Falken?

– Vi tror att det är jätteviktigt att bygga vidare på historien. Falken bio har varit närvarande så otroligt länge, det är en del av områdets identitet och vi vill förstärka den.

Häftigare lägenheter

Sedan tidigare är det klart att kommunen vill samlokalisera all sin verksamhet till Jakobsbergs centrum. Det nya kommunhuset – som bland annat sagts kunna hamna på Kvarnvingevägen – placeras i Citycons tappning mitt i centrumsmeten.

– Vi kan inte gå ut med ett belopp men vi står bakom våra förslag och är villiga att satsa på rejäla investeringar för att rusta upp centrum, säger Veronica Palmgren.

I förslaget nämns också bostadskvarter som riktar sig till "nya målgrupper".

– Jag skulle gärna se lite häftigare lägenheter, kanske studiolägenheter, och skulle också vilja ha fler lägenheter anpassade för flerbarnsfamiljer.

Något exakt datum för när allt nytt kan vara på plats är inte satt, men enligt Veronica Palmgren talar vi om ungefär en tioårig resa.

– Men vi hoppas att redan nästa år se de första stegen i att rusta upp stråken, och förhoppningsvis även en del nyinvigningar.

Förslaget i bockform

✓Nytt kommunhus

✓Kulturhus med bibliotek, kafé och fritidsgård

✓Mer öppen och inbjudande torgyta vid Riddarparken

✓Större betoning på service, restauranger och kaféer

✓Modernisering av inom- och utomhusstråk

✓Uppfräschning av parkeringshus

✓Nya och uppgraderade bostäder

Visa merVisa mindre