Mikael Nyman startade eget bryggeri på Lilla Essingen. Foto: Läsarbild Privat

Stora planer för bryggeriet på Lilla Essingen

Från en bryggsats i köket – till öl över hela stan. Mikael Nyman har stora planer för bryggeriet på Lilla Essingen.

  • Publicerad 07:06, 12 jan 2019

42-åriga Lilla Essingebon Mikael Nyman har alltid varit intresserad av öl. Och för fem år sedan bestämde han sig för att haka på öltrenden, köpte sin första bryggsats och satte i gång hemma i köket på Strålgatan.

– Jag jobbade på Ericsson som hårdvarukonstruktör och hade kollegor som också var intresserade av öl, säger Mikael Nyman.

Den första tiden bryggde han på hobbynivå. Men för ungefär ett år sedan sade han upp sig från jobbet och bestämde sig för att satsa helhjärtat på drömmen om ett eget bryggeri.

– Jag letade länge efter lokal och hittade till slut en på Lilla Essingen, där jag ju bor. Det var ett bageri här tidigare. Det finns lastkaj och är optimalt för att expandera i, säger han.

Vill expandera

Mikael Nyman har döpt sitt bryggeri till Lilla Hopsingen, som en homage till Lilla Essingen. Han arbetar just nu extra som matbud när det behövs, men målet är att kunna fokusera och försörja sig fullt ut på mikrobryggeriet.

– Jag har kapacitet för att brygga 700 liter i månaden. Men så mycket får jag inte sålt i dagsläget, säger han.

Det går att köpa Mikaels öl på bland annat restaurangen Essinge tapas och även på några andra ställen inne i stan. Men för tillfället är ölen inte köpbar på Systembolaget.

– Malten som blir över skänker jag till en gård i Sollentuna. Det blir foder till kossorna, säger Mikael.

Vad tillverkar du för sorts öl?

– Det är olika. Men mestadels ale. Ingen lager än så länge. I framtiden vill jag kunna leva på det här, säger Mikael Nyman.