
Kockar. Nelli Richlow och Malte Hertz trivs i sina kockmössor, som de har på sig när de hjälper till med maten på förskolan Snårvinden. Foto: Claudio Britos
Stora och små förskolekockar prisas i Hässelby
Noll kilo matsvinn och kockar som bara är fem år. Nu har Trollboda/Smedshagen förskolor vunnit miljöpris för sitt kök. – Det är ju lite onödigt att slänga mat, säger Nelli Richlow, 5.
- Nyheter
- Publicerad 15:00, 23 okt 2020
Klimatet påverkas av vad vi väljer att äta.
– Frågan om mat och klimat hör ju ihop, klimatet påverkas av vad vi väljer att äta, säger kocken Zeinab Al Mansour på förskolan Snårvinden i Hässelby villastad.
Hon brinner för att sprida kunskap om klimatsmart mat till barnen, som hjälper till i köket. Och nu har enheten Trollboda/Smedsgshagen förskolors små och stora kockar vunnit Stockholms stads Pingvinpris för oktober månad.
En av talarna vid prisutdelningen på förskolan Snårvinden är miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).
– Jag hade velat lära mig allt det här när jag var barn, säger hon innan pokalen i form av en Pingvin delas ut till minikockarna Nelli Richlow och Malte Hertz.

Nelli Richlow och Malte Hertz visste inte riktigt varför de fick priset, men de tycker att pingvinpokalen är fin. Foto: Claudio Britos
Femåringarna tycker att de långa talen innan prisutdelningen var ganska tråkiga. Men de viskade lite till varandra för att det skulle bli roligare. Kanske var det därför de inte riktigt hängde med på varför de fick priset.
– Men pingvinen är fin, säger Malte, och Nelli instämmer.
De tycker om att stå i köket, både på förskolan och hemma. Speciellt när det vankas godsaker.
– Jag brukar alltid baka hemma, banankaka eller äppelkaka, säger Nelli.
– Jag älskar också att baka. Det brukar jag göra hemma hos mormor. En gång gjorde vi hemmagjord chokladglass och den smakade godare än alla andra glassar jag ätit! säger Malte.
Varför är det viktigt att inte slänga mat?
– För då slösar man på mat, säger Malte.
– Och det är ju lite onödigt, säger Nelli.

Kockarna Marie-Louise Sagström, Allan Berg, Sharmin Rashid, Zeinab Al Mansour samt deras små medarbetare Nelli Richlow och Malte Hertz prisades. Foto: Claudio Britos
Under parollen matkunskap får barnen lära sig om just matsvinn.
– Där kan vi till exempel prata om hur en mogen banan ser ut. En gång var det ett barn som sa att "den här bananen är brun, så den är rutten". Då frågade jag om vi inte skulle skala bananen och se hur den ser ut inuti. "Men titta, den är ju vit!" sa barnet. På så sätt lär vi barnen att inte slänga mat i onödan, säger Zeinab Al Mansour.
Vegetariskt är inget undantag
Och bananskalet åker inte i hushållssopen, utan i matkvarnen. Sedan blir det biogas.
En annan miljövänlig satsning är vegetarisk mat. Och på förskolan Snårvindevägen står det aldrig "vegetariskt" på menyn.
– Vi märker inte ut det som vegetariskt utan säger att i dag äter vi paprikasås, eller quornfärs, säger Zeinab Al Mansour, som precis har blivit klar med en kokbok som ska inspirera andra förskolekockar.

Rest på recept. Rostade grönsaker med vitlök och timjan. Foto: Trollboda/Smedshagen förskolor