Kulturdirektör Robert Olsson ska få verksamheten att gå ihop trots mindre plånbok. Foto: Jannie Flodman

Stora nedskärningar för kulturen i Stockholm

Kulturen spänner svångremmen när de grönblåa krymper kassan med 45 miljoner. Kulturskolan ska ses över och tjänster skärs bort. Så många som 100 kan försvinna. "Att vi inte blir lika många anställda, det är klart", säger kulturförvaltningens chef om 2019.

  • Publicerad 13:49, 12 dec 2018

Det är mycket pengar och det är inte säkert att vi lyckas

Kulturförvaltningen går mot bistra tider. I tjocka interna dokument skissar man upp hur omställningen ska rätta mun efter matsäck. Källor inom organisationen säger till StockholmDirekt att runt 100 tjänster, av totalt cirka 1 000, ska bort nästa år.

– Mängden låter jag vara osagt. Vi har precis börjat samtala med facket om det. Men vi kommer att börja göra saker på ett annat sätt, säger kulturdirektören Robert Olsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ett av de sätten är anställningsstopp, vilket infördes direkt när det grönblåa budgetförslaget landade i november. Undantag går ända upp till toppen, Olsson, för godkännande. Kulturskolan har dessutom dragit hårt i nödbromsen gällande alla vikarier.

45 miljoner kronor är det verkliga sparkkravet för 2019, enligt kulturförvaltningen. För 2020 beräknar man att ytterligare 52 miljoner måste sparas och 2021 är siffran 42 miljoner.

Det är en kombination av årliga sparkrav – "effektiviseringar" – och att politikernas aviserade pengapung inte matchar ökade kostnader för löner och hyror.

Direktör Olsson säger att med de förutsättningarna är det givet att kulturförvaltningen krymper och att all verksamhet kommer att påverkas på något sätt. Men: "Målet är att inte ha några uppsägningar av tillsvidareanställda".

Pensionärer ersätts inte

Istället hoppas man kunna lösa det genom att:

✓ Inte ersätta de många fast anställda som pensioneras.

✓ Minska antalet tillfälligt anställda, som idag är cirka 140 stycken. De kan bli "betydligt färre".

✓ Ha större klasser, alltså fler barn per lärare, i Kulturskolan.

✓ Centralisera. Till exempel kikar man på att banta kommunikationsavdelningen.

✓ Magasinera konst- och museisamlingar i utkanten av Stockholm istället för centralt, där hyran är hög.

✓ Minska antalet lokaler.

Kulturskolan lämnar lokaler i Hässelby gård

Kulturförvaltningen har 861 fast anställda, och ligger i Rinkeby. Med tillfälligt anställda blir det cirka 1 000 tjänstemän. Foto: Jannie Flodman

Ska samsas om utrymmet

Den sistnämnda utgiftsposten är stor. Där vill man mycket mer än förr samsas under samma tak. Ett exempel som redan är på gång är att Kulturskolans Unga berättar flyttar in i Stadsmuseet, eftersom den kåken ändå kostar.

– Så måste vi jobba. Område för område, säger Robert Olsson, och förklarar att Kulturskolan ska in i skolorna och nyttja de lokalerna istället för att ha egna. Dels är det kostnadseffektivt, och dels så ligger det i förvaltningens nya direktiv att komma närmare eleverna.

Kulturskolans verksamhet som den ser ut idag har vissa krav gällande lokal och utrustning. En teatergrupp till exempel kräver visst utrymme, scen, förråd för kostymer och rekvisita, ljud och ljus. Saker som en skola kan få svårt att leverera. Men Robert Olsson tror att det ska gå vägen:

– Jag är helt övertygad om att vi kan bibehålla samma kvalitet på Kulturskolan.

Teaterelever utan kontrakt

Ett annat aktuellt exempel är Kulturskolans teaterverksamhet på Hägerstensåsen, som står kontraktslös sedan oktober. Detta då hyresvärden, som är staden, vill höja hyran med 20 procent. Det har kulturförvaltningen, alltså staden, inte råd med under rådande omständigheter och framtiden är i dagsläget extremt oklar för de 200 barn som går där.

Man vet helt enkelt inte när man behöver lämna teaterscenen på Åsen, eller var man ska ta vägen.

– De elever som finns och vill gå på Kulturskolan ska få plats. Men vi måste jobba annorlunda: med större grupper, andra tider, och att det inte blir jättenära. Man ska få utöva det man vill men kanske inte i samma lokaler som förr, utan man får åka en bit, förklarar Olsson.

"Jag kan inte lova någonting"

Kulturförvaltningens stora omställning har precis inletts och beräknas vara klar till våren. Robert Olsson säger ändå att han har "gott hopp"

– Målet är att kulturen i Stockholm inte ska påverkas utan fortsätta utvecklas. Förvaltningen kommer dock påverkas. Det är mycket pengar och det är inte säkert att vi lyckas. Men i nuläget finns det inget som tyder på att vi måste säga upp någon.

Men kan du lova det?

– Jag kan inte lova någonting.

Kulturskolan flyttar in i Stadsmuseet