Foto: Mostphotos

Stora mängder stölder ur företagsbilar

Ännu ett bilinbrott. Ännu en företagsbil. Vinterns inbrottsvåg siktar in sig på företagens tankkort och koder som lämnats i bilarna.

  • Publicerad 10:40, 8 jan 2021

I region Mitt, huvudsakligen i Mälardalen, har i vinter över fyrahundra – ja 400! – företagsbilar utsatts för inbrott där målet varit att stjäla tankkort och hitta tillhörig kod.

Det innebär, försiktigt räknat, en kostnad på minst 2 miljoner kronor för försäkringsbolagen, enligt polisen.

Senast var det en bil parkerad på Salavägen som drabbades kring trettondagshelgen.

Stölderna riktas helt mot företagsbilar och görs på kvällar och helger så tjuvarna ska ha tid att tanka så mycket som möjligt innan stölden upptäcks.

– Från början var det nog en liga, sedan verkar det som om andra kopierat idén och försöker göra likadant, säger Jonas Rickeborn på polisen.

Gärningsmännen tar sig in i bilarna på enklaste sätt. De krossar en ruta med ett föremål de hittar på platsen, till exempel en sten.

För det allra mesta ger inbrotten ingenting – mer än en krossad ruta och ett försäkringsärende där självrisk ska betalas.

Det första större ärendet i Enköping var i början av december då tolv bilar parkerade på inhägnad plats på Myranområdet fått sidofönster fram sönderslagna.

Och stölderna fortsätter.

Vad kan man göra åt det?

– Man ska naturligtvis inte ha kort eller kod liggande i bilen, säger Jonas Rickeborn.

Mer?

– Göra det så svårt som möjligt för den som har sådana intentioner att genomföra inbrotten i bilarna.

Utöver Enköping är området på båda sidor om Mälaren drabbade, Arboga, Köping och Eskilstuna är tre ställen där bilägare drabbats särskilt hårt.

Hästskylt stulen vid Landsberga

Nyheter Blåljusrapporten innehåller ett försök till bedrägeri, en rattfylla – och en stulen hästskylt.torsdag 28/1 11:45

Gods från källarinbrott hittat - man misstänkt

Nyheter I en lägenhet på Bergsgatan har gods från flera källarinbrott hittats. Den boende har anhållits, misstänkt för häleri.torsdag 28/1 11:10